Direct naar artikelinhoud
Update

Politie pakt paspoort 10 leden 'jihadgezinnen' af

De politie heeft in het Gooise Huizen de paspoorten van tien mensen afgepakt, omdat er aanwijzingen bestonden dat zij voorbereidingen troffen om naar Syrië af te reizen. Het gaat om leden van twee gezinnen: vier volwassenen en zes kinderen. Dat is vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de gemeente Huizen, waar ook het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming bij aanwezig waren.

IS-militanten bij de Syrisch-Iraakse grens.

De gezinnen, met kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, zouden van plan zijn geweest om op zeer korte termijn naar het Midden-Oosten te gaan. De kinderen zijn vrijdagavond uit huis geplaatst en ondergebracht bij pleeggezinnen. Een volwassen stel is vrijdagavond aangehouden, de andere twee volwassenen werden zaterdag opgepakt en in verzekering gesteld, zo liet het OM weten. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Maandag wordt de beslissing genomen of, en zo ja wanneer, de vier worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De vier volwassenen, tussen de 30 en 34 jaar, worden ervan verdacht 'de gewapende strijd van de terroristische beweging IS te steunen en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië'. Hun paspoorten, evenals die van hun kinderen, worden vervallen verklaard. 'Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven', meldt de gemeente in een persbericht.

Strenger beleid Opstelten
De inbeslagname van de documenten past in het beleid dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag aankondigde om strenger op te treden tegen radicalisering en jihadisme. Met de nieuwe inbeslagnames in Huizen komt het aantal Nederlanders van wie het paspoort is ingenomen omdat zij mogelijk aan de jihad wilden meedoen uit op 43, zo liet een woordvoerster van het OM weten.

Het innemen van een paspoort is niet hetzelfde als het afnemen van de Nederlandse nationaliteit. Een woordvoerster van de gemeente Huizen liet weten dat de maatregel om het paspoort vervallen te verklaren volgens de richtlijnen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geldt 'zolang er een vermoeden bestaat van gevaar voor de nationale veiligheid'.

Ongeveer 130 Nederlanders zijn naar het strijdtoneel afgereisd en circa 30 zijn teruggekeerd. Volgens de AIVD zijn eind juni 14 Nederlanders gesneuveld in de strijd. Twee kwamen om bij een zelfmoordaanslag.

Deze week werden drie mensen aangehouden wegens onder meer het ronselen voor de jihad. Volgens Opstelten lopen nog 26 vergelijkbare strafrechtelijke onderzoeken.

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.
Ministers Ivo Opstelten (L) van Veiligheid en Justitie en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaven gisteren een toelichting over versterking van de aanpak van jihadisme en radicalisering.
Het innemen van een paspoort is niet hetzelfde als het afnemen van de Nederlandse nationaliteit