Direct naar artikelinhoud
Buena Vista Social Club

‘Adios’: soms is een straf verhaal genoeg

Is deze docu een waardig afscheid van Buena Vista Social Club?
Beeld rv

Met Adios blikt Lucy Walker terug op het onwaarschijnlijke succesverhaal van de Buena Vista Social Club, waarvan de impact nog altijd voelbaar is. De docu is voorspelbaar, maar het blijft tot de verbeelding spreken hoe een dozijn oudjes plots popsterren werden.

Nóg een documentaire over Buena Vista Social Club?, vraagt u zich misschien af. Viel er dan nog wat toe te voegen aan de film die de Duitser Wim Wenders achttien jaar geleden maakte?

Veel, zo blijkt. Het echte hoogtepunt van de Buena Vista Social Club duurde dan wel maar een paar jaar – de drie belangrijkste muzikanten stierven tussen 2003 en 2005 – maar wie vanuit 2017 terugkijkt naar deze onwaarschijnlijke geschiedenis, krijgt pas een goed beeld van de impact ervan.

Buena Vista Social Club: Adios, zoals de volledige titel luidt, toont de socio-politieke impact van het plotse succes van de Cubaanse band: de staande ovatie in Carnegie Hall, het optreden in het Witte Huis, maar ook de weigering van de VS om een reisvisum toe te kennen aan zanger Ibrahim Ferrer, toen die de uitreiking van de Grammy’s wilde bijwonen. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel Buena Vista heeft bijgedragen aan de meer ontspannen relaties tussen de VS en Cuba, maar dat het album een stevige impact had, valt moeilijk te ontkennen.

Verborgen emoties

Lucy Walker giet het hele verhaal in een erg traditionele vertelvorm: ze neemt je in sneltempo langs de Cubaanse muziekgeschiedenis, toont met archiefbeelden hoe de opnames verliepen, en sprak met de overlevende leden. Gedurfd is dat niet, en spannend evenmin, maar het verhaal is straf genoeg om de film uit te dragen.

Bovendien weet ze met simpele beelden wel de verborgen emoties van deze oudjes bloot te leggen: hoe de knorrige Compay Segundo opbloeit wanneer hij weer ‘Chan Chan’ mag spelen, en hoe de verlegen Ferrer een traan wegpinkt wanneer hij met zijn oude collega Omara danst. Schoon.

Van: Lucy Walker

Met: Juan de Marcos, Nick Gold, Omara Portuondo

Duur: 1u50

Lees hier ons interview met Juan de Marcos, bezieler van Buena Vista Social Club.