© PDR

Central Cocina Latina brengt Zuid-Amerikaanse keuken naar Antwerpen

Central Cocina Latina in de Hoogstraat brengt Zuid-Amerika naar Antwerpen. De Peruaanse en Colombiaanse keuken vormen de basis, maar ook andere invloeden worden in de gerechten verwerkt.

Koen De Beuckeleer

Antwerpenaar Wim De Cock (45) had van jongs af een grote passie voor koken, maar mocht van zijn ouders geen koksopleiding gaan volgen. Hij koos uiteindelijk voor een studie bedrijfsadministratie en trok vijftien jaar de wijde wereld rond. Tot hij in Colombia zijn partner Andres Canty leerde kennen. Samen besloten ze hun droom na te jagen door in de Antwerpse binnenstad een Zuid-Amerikaans restaurantje te beginnen.

Exact twee jaar geleden openden Wim De Cock en Andres Canty in de Hoogstraat hun restaurant. Zoals iedere beginnende zaak had ook Central Cocina Latina een aanpassingsperiode nodig. Maar tegenwoordig scheert het restaurant hoge toppen op de website TripAdvisor.

“Onze klanten appreciëren wellicht onze onverwachte smaken, maar ook de uitleg die we bij het eten verschaffen”, zegt De Cock. “Heel wat gasten blijken ook een connectie te hebben met Zuid-Amerika. Ze zijn er op reis geweest, hebben er vrienden wonen of adopteerden er kindjes.”

De zaak in de Hoogstraat straalt warmte en gezelligheid uit. Waar mogelijk verwerkten de zaakvoerders subtiele Zuid-Amerikaanse elementen in het interieur. “Zowel voor onze glazen als voor de kadertjes aan de muur kozen we voor opgewekte kleuren en op de achtergrond weerklinkt Zuid-Amerikaanse muziek”, zegt De Cock. “Van salsa over Cubaanse reggaeton tot Argentijnse tango.”

Peruaanse keuken

De vaste kaart van Central Cocina Latina bevat uitsluitend Colombiaanse en Peruaanse gerechten, en dat is geen toeval. “De Peruaanse keuken wordt te­gen­woor­dig door veel topchefs als voorbeeld genomen", zegt De Cock.

“Peru telt heel wat Japanse en Chinese immigranten, waardoor de keukens een beetje verstrengeld zijn geraakt. Lokale ingrediënten worden daardoor op een originele manier klaargemaakt. Zo zijn de Peruaanse ceviches (een rauwe visschotel met limoen en citroen, red.) te vergelijken met de Japanse sashimi en heeft de lomo saltado (een Peruaans vleesgerecht, red.) veel weg van een wokgerecht met sojasaus.”

Bij de suggesties komen echter ook andere Zuid-Amerikaanse landen aan bod. “In de zomerperiode gaan we vooral voor toegankelijke Mexicaanse gerechten, zoals chili con carne en fajita’s.”

Niet alleen het eten is bij Central Cocina Latina volledig Zuid-Amerikaans. Ook op de drankkaart staan een aantal typische cocktails en sterkedranken, zoals de pisco sour en de margarita. Voorts hangt er een brede waaier Cubaanse rums aan de muur en zijn de wijnen uitsluitend afkomstig van wijnlanden Chili en Argentinië.

Central Cocina Latina, Hoogstraat 54, Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER