Direct naar artikelinhoud

Politie Bangladesh doodt vier militanten, onder wie brein aanslag Dhaka

Een antiterrorisme-eenheid van de Bengalese politie heeft vier islamistische extremisten gedood die zich schuilhielden in een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka. Onder de gedode terroristen was volgens de politie het brein achter de terroristische aanslag vorige maand op een café in Dhaka waarbij 22 mensen werden gedood.

Politie staat op wacht voor het ziekenhuis in Dhaka waar de lichamen van IS-strijders worden onderzochtBeeld ap

De politie deed na een tip een inval in de wijk Naraynganj, waar de drie een huis hadden gehuurd. Ze werden gedood in een vuurgevecht dat uitbrak toen ze zich verzetten. De gedode militanten hoorden volgens de politie bij de verboden groep Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh (JMB).

Onder hen bevond zich volgens het hoofd van de antiterrorisme-eenheid de genaturaliseerde Canadees Tamir Ahmad Chowdhury, een van de twee kopmannen achter de aanslag in Dhaka.

Bij de aanval op het café selecteerden de daders niet-moslims en buitenlanders en brachten hen om het leven. Onder de doden waren negen Italianen, zeven Japanners, een Amerikaanse en een Indiase.

Islamitische Staat

Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Tijdens de gijzeling deelde de terreurgroep via het aan de organisatie gelieerde persagentschap Amaq bloedige foto's, waarop volgens IS buitenlandse slachtoffers te zien waren. Volgens analisten werd Chowdhury in april door IS als commandant in Bangladesh aangesteld.

De regering van Bangladesh ontkent echter de aanwezigheid van IS in het overwegend islamitische land en stelt dat de aanval op 1 juli, evenals een vergelijkbare aanval die op 29 juli door de politie werd verijdeld, het werk was van de JMB.

In Bangladesh vinden meer aanslagen plaats, maar die zijn vaak gericht op individuele activisten, buitenlanders of leden van minderheden. Een dergelijke grote actie in combinatie met een gijzeling was nieuw voor het land. In reactie op de aanslag in Dhaka verbood de regering de islamitische tv-zender Peace TV in een poging het toenemende extremisme in Bangladesh in de kiem te smoren.

Extremisme in Bangladesh

Ze hingen in cafés, sportten en maakten muziek. Profiel van de 'heel gewone jongens' die de restaurantbezoekers gijzelden.

Extremisme is sinds een paar jaar een probleem in Bangladesh. Het is een aanval op de traditie van tolerantie en pluralisme in het land (+).