© rr

Handelaars klagen over bereikbaarheid tijdens kermisweken

De Turnhoutse handelaars zijn boos. Al twee jaar vragen ze het stadsbestuur om het centrum bereikbaar te houden tijdens de kermis. Dit jaar geraakten er nauwelijks nog klanten in de winkels.

GVN

“Rampzalig!” Kristof Tauwenberg, voorzitter van de handelaarsvereniging in de Patersstraat, heeft weinig woorden nodig om de situatie te beschrijven. “De zomerperiode is voor vele handelaars altijd al een rustige periode. Vooral tijdens de kermis komt er weinig volk over de vloer. Daarom hebben we in de stedelijke adviesraad al twee jaar om enkele ingrepen gevraagd. Als we erin slagen om de bereikbaarheid te verbeteren tijdens de kermis, zou dat voor de lokale middenstand meer dan een slok op de borrel kunnen schelen.”Verkeerslussen

Wat de handelaars vragen, is niet zo moeilijk. Ze willen twee verkeerslussen die de klanten vanaf de ring naar het centrum voeren. Daarvoor moet wel de rijrichting in twee straten omdraaien, in de Patersstraat en in de Otterstraat.

“Al twee jaar zitten we rond de tafel en bieden we het stadsbestuur dit alternatief aan. De beleidsmakers geven de indruk dat ze naar ons luisteren, dat ze ons voorstel willen overwegen. Maar ook deze keer kwam er niets van in huis. Meer zelfs, er waren zoveel omleidingen in de stad dat een kat er haar jongen in zou verliezen.”

Faillissementen

Kristof Tauwenberg vertelt wat veel handelaars denken, maar niet durven zeggen. “Ze blijven met de glimlach achter de toonbank staan, maar verbergen hun ellende. Voor vele handelaars is het niet vijf voor, maar kwart over twaalf. Vroeger viel er wel eens iemand die ‘winkeltje speelde’, tussenuit. Vandaag komen zelfs gerenommeerde zaken, met ondernemers die dag en nacht keihard werken, in de problemen. De rekeningen blijven komen, maar de klanten geraken er niet meer. Ik heb al verhalen gehoord van handelaars die tijdens zo’n kermisdagen nog een dagomzet van dertig euro halen. Dertig euro! Daar doe je zelfs het licht niet voor aan.”

De voorzitter pleit voor een dringend overleg met het stadsbestuur. “We hebben zo’n mooie stad. Turnhout heeft zoveel mogelijkheden, daar kan geen enkele stad tegenop. Er gaat geen week voorbij of er gebeurt wel iets leuks. Maar als we hier willen overleven, moeten we wel samenwerken. Dan moeten ook de ondernemers ernstig genomen worden.”

Wegwerkzaamheden

Schepen van Lokale Economie Luc Hermans (CD&V) is zich bewust van de malaise. “Maar we luisteren wél naar de handelaars. Volgend jaar willen we hun voorstel van de verkeerslussen uitproberen. We hadden dat dit jaar al willen doen, maar vanwege de vele herstellingswerken in de centrumstraten ging dat niet.”

“We hebben dit jaar van de kermis geprofiteerd om een aantal verzakkingen en slijtage in straten aan te pakken. Dat kwam bovenop de gebruikelijke hinder die bij de kermis hoort. Maar we vonden dat we dat beter nu konden uitvoeren, dan dat we de handelaars op een ander moment zouden moeten belasten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER