Direct naar artikelinhoud

Obama betuigt medeleven tijdens uitvaart jazzlegende Toots Thielemans

De Belgische mondharmonica-legende Toots Thielemans heeft zaterdag zijn laatste rustplaats gekregen op de begraafplaats in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van Brussel. Tijdens de uitvaartdienst werd ook een brief van Obama voorgelezen met troostende woorden voor de weduwe van Thielemans.

Rouwregister voor Toots Thielemans op het Brusselse StadhuisBeeld photo_news

'Beste Huguette, moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden', schreef Obama. 'Ik weet zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen.' De Amerikaanse jazzpianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, las de brief voor.

Voorafgaand aan de teraardebestelling werd een herdenkingsdienst gehouden in de Sint-Niklaaskerk in Terhulpen. Die biedt plaats aan circa zeshonderd genodigden. Onder anderen premier Charles Michel en prins Laurent woonden de dienst bij.

Voor belangstellenden werden buiten grote schermen geplaatst, zodat iedereen die dat wilde de uitvaartplechtigheid kon volgen.

Ketje uit Brussel

Thielemans overleed op 94-jarige leeftijd in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. In Nederland was hij bij het grote publiek vooral bekend van de muziek in de film Turks Fruit en de begintune van televisiereeks Baantjer.

In 2014 stopte Thielemans met zijn muzikale carrière. De muzikant voelde zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen. Thielemans zei toen herinnerd te willen worden als het 'ketje (straatjongen, red.) uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger'.

Lees ook

Het enige dat voor Toots Thielemans wezenlijk telde, was de mondharmonica. 'Astma of geen astma, zonder muziek ga ik dood.' (+).

In 2013 bezocht de Volkskrant nog een optreden van de mondharmonica-legende. 'Toots Thielemans is de grootste woordeloze dichter van het heelal.'

De herdenkingsceremonie voor Toots Thielemans in TerhulpenBeeld belga
Belangstellenden wonen de ceremonie bijBeeld belga
Prinses Lea arriveert in TerhulpenBeeld belga