Direct naar artikelinhoud
Update

Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter

De boodschap 'artikel 350 libertad', werd vanuit de helikopter op een spandoek getoond, verwijzend naar het artikel in de grondwet dat burgerlijke ongehoorzaamheid toestaat jegens "elk regime dat in strijd is met democratische principes of de mensenrechten ondermijnt".

Volgens de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft deze nacht een aanval plaatsgevonden op het hooggerechtshof in de hoofdstad Caracas. Uit een gestolen politiehelikopter werd een granaat op het gebouw gegooid, die echter niet explodeerde. Maduro spreekt op de staatstelevisie van een "terroristische aanval'' en legt het verband met een couppoging.

"Ik eis dat de MUD (oppositiepartij, red) deze op een coup gelijkende terroristische aanval veroordeelt", zei de president op de Venezolaanse staatstelevisie. Volgens de president zitten de veiligheidsdiensten de 'terroristen' op de hielen.

Ook beweert Maduro dat de helikopter eerst over het ministerie van Binnenlandse Zaken vloog. Tijdens de vlucht werd de boodschap 'artikel 350 libertad', vanuit de helikopter op een spandoek getoond. Dat verwijst  naar het artikel in de grondwet dat burgerlijke ongehoorzaamheid toestaat jegens "elk regime dat in strijd is met democratische rechten of de mensenrechten ondermijnt".

De oppositie ziet het hooggerechtshof als een verlengstuk van de president. Het hof wilde eerder dit jaar de taken van het parlement overnemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt.

Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van de president. Op Maduro's aandringen kwam het hoogste rechtsorgaan terug op zijn besluit.

Coup?
Het is onduidelijk of er een coup gaande is. Op sociale media worden berichten en video's verspreid van militairen die zich tegen de president keren en zelfs de politici van het nationale congres aanvallen, maar het is niet duidelijk om hoeveel man het gaat. Het is ook mogelijk dat Maduro zelf de hele operatie heeft georkestreerd en dat het om een gesimuleerde staatsgreep gaat. Tegenstanders beschuldigen de president er op sociale media van de situatie in scene gezet te hebben om een tegenaanval te rechtvaardigen op de demonstranten die zijn plan om de grondwet te wijzigen dwarsbomen.

Piloot
Volgens de krant El Nacional is de man die de helikopter bestuurt Oscar Pérez, een voormalige kapitein in de staatsveiligheidsdienst CICPC. In een video die op sociale media wordt gepubliceerd, spreekt Pérez direct in de camera terwijl hij wordt geflankeerd door vier gemaskerde mannen met geweren. "Venezolanen, beste broers, we spreken met u namens de staat. Wij zijn een coalitie van militairen, politie en burgers die op zoek zijn naar een evenwicht tegen deze criminele regering", zei Pérez. "We hebben twee keuzes: om morgen door ons geweten en het volk beoordeeld te worden of om vandaag te beginnen ons te bevrijden  van deze corrupte regering."

In een tweede video wijst de man op een paars lint dat om zijn linkerarm is gebonden en zegt hij trouw te zijn aan "de waarheid en aan Christus". Volgens zijn Instagramprofiel is Perez een onderzoeker, piloot en K9-instructeur.

Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter

Twitter bericht wordt geladen...

Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter

Twitter bericht wordt geladen...

"Terroristische aanslag"
President Maduro heeft aangekondigd de verantwoordelijken voor de aanval te zullen pakken. Hij zei dat "alle speciale militaire eenheden en de luchtverdediging" paraat zijn om de bemanning te achterhalen. Maduro spreekt van "een gewapende terroristische aanslag op de instituten van het land". Hij zei dat hij "al heel lang heeft gewaarschuwd tegen een dergelijke gewapende escalatie". De president beschuldigde een voormalige politieke bondgenoot, ex-minister van Binnenlandse Zaken Miguel Rodríguez Torres, ervan achter de aanval te zitten.

Oorlogstaal

Eerder op de dag dreigde Maduro al met oorlog om zijn 'socialistische project' te verdedigen. "Wanneer Venezuela in chaos en geweld zou verzeild raken, wanneer de Bolivariaanse revolutie wordt vernietigd, zullen we de strijd aangaan", luidde het in een toespraak in Caracas. "Wanneer we er niet met stemmen geraken, dan met wapens", klonk het over plannen om via een grondwetswijziging de macht van de president uit te breiden.

Bij protesten in het land zijn sinds begin april al meer dan 75 mensen om het leven gekomen. Volgens de president wordt de oppositie gesteund door de Verenigde Staten. Hij waarschuwt Trump dat als Venezuela "vernietigd" wordt, er een gigantische vluchtelingenstroom op gang dreigt te komen. "Luister president Donald Trump: je zal twintig muren in de zee moeten bouwen, een muur van Mississippi tot Florida, van Florida tot New York... U hebt de verantwoordelijkheid, stop de gekheid van het geweld door de rechtse vleugel".

Grondwetswijziging
Maduro hoopt op 30 juli een stemming te kunnen organiseren over een wijziging van de grondwet, maar de plannen stuiten op massaal protest. Maduro wil meer macht om de zware economische crisis in het land het hoofd te kunnen bieden. Het voorbije jaar kromp de economie in Venezuela met 18 procent.

Zo'n 95 procent van alle export bestaat uit olie, maar door de lage olieprijs dalen ook die inkomsten. Daarbovenop kampt Venezuela met de grootste inflatie ter wereld. Het land heeft niet genoeg geld om voldoende voedsel en geneesmiddelen in te voeren.

De Venezolaanse president Maduro.

Twitter bericht wordt geladen...

Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter
Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter
Granaataanval op Venezolaans hooggerechtshof vanuit politiehelikopter