België wil openingsmatch EK voetbal 2020 naar Brussel halen

© Belga

© Twitter Belgian Football

thumbnail: null
thumbnail: null

Brussel heeft zich nu ook officiëel kandidaat gesteld om de openingswedstrijd en drie groepsmatchen van het EK voetbal in 2020 te organiseren. Dat heeft secretaris-generaal Steven Martens vandaag bevestigd op een persconferentie in het stadhuis van Brussel. Euro 2020 wordt in dertien speelsteden over heel Europa afgewerkt. Ieder land mag één stad naar voor schuiven. . Komende vrijdag moet elke kandidaat-organisator zijn definitieve dossier ingediend hebben bij de Europese Voetbalbond. Om te voldoen aan de vereisten van de UEFA moet een kandidaat-organisator beschikken over een modern stadion dat plaats biedt aan minstens 30.000 toeschouwers. In september 2014 wijst de UEFA de speelsteden aan.

Maarten Delvaux

De KBVB en Brussel willen vier wedstrijden naar ons land halen waaronder de openingswedstrijd. Die openingsmatch zou gespeeld moeten worden in een nieuw gloednieuw stadion. Alain Courtois, Eerste Schepen en Schepen van Sport in de Stad Brussel bevestigt dat er reeds negen kandidaten zijn die hun dossier binnengebracht hebben om het stadion op te bouwen. 'Op 2 april zijn we van start gegaan met de marktbevraging, die nog loopt tot 12 mei. Tegen 12 mei verwacht ik dat er nog enkele kandidaten zullen bijkomen. Daarna zal een jury zich over de kandidaturen uitspreken. Dit stadiondossier vormt zeker geen probleem. Ik zou iedereen eraan willen herinneren dat het Koning Boudewijnstadion in 1995 nog niet voldeed aan de criteria voor Euro 2000, dat werd pas in 1997 gerealiseerd (bekijk de eerste schetsen hier) .' Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft zich mee garant heeft gesteld voor de komst van een nieuw stadion, dat er zou moeten komen op parking C van de Heizel. 'Deze Brusselse regering heeft altijd al een voortrekkersrol in dit dossier opgenomen en is bij de huidige locatie uitgekomen. Het is ondenkbaar voor mij dat Brussel, de hoofdstad van Europa, geen kandidaat zou zijn voor deze eerste editie van de Euro van de grote steden'. De Keermaecker, Di Rupo en Peeters optimistisch over slaagkansenBondsvoorzitter François De Keersmaecker is ervan overtuigd dat dit een sterke kandidatuur. 'We maken we een goede kans dat twintig jaar na Euro 2000 het EK opnieuw naar ons land komt', vertelt de bondsvoorzitter. 'Concreet hebben wij een Bidbook en drie specifieke ‘agreements’ ingediend bij Uefa en dit met betrekking tot de organisatie, de speelstad en een stadion.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Keersmaecker werd bijgetreden door Elio Di Rupo. 'Het EK 2020 is een enorme opportuniteit voor onze hoofdstad, maar ook voor heel het land; voor onze economie, de werkgelegenheid en het toerisme', vertelde Di Rupo. Vlaams Minister-president Kris Peeters was ook aanwezig op de persconferentie in het Brusselse stadhuis. 'De verschillende regeringen in dit land zijn verenigd in hun steun om het EK binnen te halen. We tonen eens te meer dat samenwerking loont. Ook voor onze open economie en onze bedrijven, die vandaag al grasmatten en beeldschermen maken voor tientallen sportstadions wereldwijd, is dit een unieke kans', aldus Peeters.Complex stadiondossierHet nieuwe multifunctionele stadion zou op Parking C van de Heizel moeten komen. Maar het dossier sleept al enkele jaren aan en zal ook de komende jaren nog flink wat obstakels moeten overwinnen. Het Brussels Gewest is eigenaar van Parking C, maar die ligt wel in Grimbergen. Enkele buurtbewoners hebben al een actiecomité opgericht en gedreigd met juridische stappen. Een klacht bij de Raad Van State kan ervoor zorgen dat het dossier voor lange tijd juridisch geblokkeerd zit.Naast dat protest zijn er nog heel wat praktische problemen. Niet in het minst die van parkeerplaatsen en mobiliteit. Volgens Mayeur moeten de voorgestelde projecten ook ruimte geven aan drieduizend parkeerplaatsen. Dat lijkt beperkt voor een stadion dat vijftig- tot zestigduizend plaatsen zou tellen. Er loopt ook een aantal belangrijke gasleidingen onder en rond de site.Het nieuwe nationale stadion zou er louter met geld van privé-investeerders moeten komen. Kostenplaatje: zo'n 300 miljoen euro. De Belgische Voetbalbond en de verschillende regeringen maken zich sterk dat ze het financiële plaatje rond zullen krijgen, maar Johan Beerlandt - CEO van bouwbedrijf Besix - meent dat er minstens 100 miljoen euro door de overheid op tafel zal gelegd moeten worden.Om de rendabiliteit van het stadion te garanderen zou er bovendien minstens één eersteklasser zijn thuismatchen in het nieuwe stadion moeten afwerken. De enige die echt in aanmerking komt, is Anderlecht. Maar dat liet al horen dat het niet per se weg wil uit het Constant Vandenstockstadion en heeft onlangs zelf een aanvraag ingediend voor een uitbreiding.