"Aanslag is mogelijk nog niet over"

© rr

De autoriteiten gaan ervan uit dat de explosie het gevolg was van een zelfmoordterrorist. Een man zou een voorwerp met moeren en bouten als granaatscherven tot ontploffing gebracht hebben. De politie spreekt op dit moment van één dader, die op de plaats van de aanslag overleden zou zijn. Veiligheidsspecialisten vermoeden echter dat er wel eens meerdere daders zouden zijn. Ex-hoofd van een anti-terrorisme-eenheid, Chris Phillips, waarschuwt nu dat de aanval "mogelijk nog niet over is."

evg

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Dader handelde waarschijnlijk niet alleen"

De aanslag in Manchester wordt als "geavanceerd" omschreven door terrorisme-experts. "Bij mij gaan er alarmbellen af, omdat een dergelijke aanslag een serieuze voorbereiding en planning vereist," aldus Lee Dodderidge, een voormalig lid van het National Counter Terrorism Security Office.

Chris Phillips, het voormalige hoofd van het National Counter Terrorism Security Office, kan niet geloven dat de dader effectief alleen handelde. "Het gaat hier duidelijk niet om een amateur. Deze aanslag was overduidelijk gepland. Ik maak mij oprechte zorgen dat er nog andere mensen bij betrokken waren, en ik denk dat de politie die piste ook niet uitsluit. De kans is dus reëel dat er nog andere daders gezocht moeten worden. Het zou me erg verbazen als er maar één zelfmoordgordel was en er maar één set explosieven gebruikt zou zijn. Maar ik zou vooral verbaasd zijn als er maar één persoon bij betrokken was. Deze aanslag is mogelijk nog niet over."

De politie bevestigt dat het nu hun absolute prioriteit is om te achterhalen of de zelfmoordterrorist al dan niet alleen handelde.

Wat is een spijkerbom?

Ook bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart van vorig jaar werden spijkerbommen gebruikt. Artsen vonden toen stukjes metaal terug in de lichamen van de gewonden. Op röntgenfoto's was zelfs te zien hoe een spijker de borstkas van een patiënt doorboord had.

"We zien hier niet echt een spijker, maar wel een stukje metaal dat uit het lichaam van een patiënt werd gehaald", zei een arts toen voor de camera's van de VRT. "In de bommen zaten dus allerlei kleine projectielen die met een enorme kracht worden verspreid door de explosie. Ze vliegen allerlei kanten op, maar als ze in bloedvaten of longen terecht komen, kunnen ze dodelijk zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen