© GPD/ VIDIPHOTO

‘Helft bedrijven moet activiteiten staken bij stroomonderbreking’

De helft van de bedrijven in ons land moeten bij een stroomonderbreking de activiteit stilleggen of kan ze niet verder naar behoren uitvoeren. Ruim een kwart is niet in staat zich voor te bereiden op een panne en acht op de tien ondernemingen zijn er niet voor verzekerd. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 955 ondernemers.

mce

De ondernemersorganisatie heeft de resultaten voorgesteld in Suprima in Eernegem. Daar hield Unizo een simulatie. “Bij een black-out zijn de gevolgen aanzienlijk. De economische schade kan oplopen tot ruim 100 miljoen euro per uur”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Voor die berekening werd gekeken naar de studie van het Planbureau. Die stelt dat de economische schade voor elk uur zonder stroom oploopt tot 100 miljoen euro.

Uit de bevraging bleek dat acht op de tien ondernemers niet verzeker is tegen een stroomonderbreking. Meer zelfs, 84 procent heeft geen generator om tijdens een panne toch te kunnen blijven doorwerken en ruim een kwart kan zich helemaal niet voorbereiden op een stroomonderbreking. Ook bijna één op de vier heeft er drie dagen voor nodig.

Worst-case scenario

Unizo wil dat de gemeenten meer moeite doen om te anticiperen op een worst-case scenario. Een draaiboek voor het gemeentelijk crisiscentrum moet het mogelijk maken sneller in te grijpen. Bovendien moeten risicopunten in kaart gebracht worden en moeten kwetsbare bedrijven in een inventaris komen te staan. De ondernemersorganisatie heeft een website opgericht om bedrijven te helpen. Op www.unizo.be/afschakelingsplan vinden ze een plan terug, waarvoor Unizo op 4 november een opleiding organiseert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer