EK korfbal krijgt traditionele finale tussen België en Nederland

Het Europees kampioenschap korfbal krijgt zondag zijn traditionele finale tussen België en Nederland. De Belgian Diamonds plaatsten zich vrijdag in Maia (Porto) door met 26-11 te winnen van Engeland. Titelverdediger Nederland ontdeed zich met 41-11 van gastland Portugal.

Peter D’hollander

De Diamonds waren graag snel zeker van hun finale plaats. Ze namen dan ook een goede snelle start. Na vijf minuten was het al 4-0. De ganse verdere eerst helft hielden de Belgen het tempo strak en werd er verder vlot gescoord. De Engelsen konden hier weinig tegenover zetten. Halfweg bij een 17-5 stand was de finale al binnen. In de tweede helft voerde coach Elewaut een viertal wissels door en ging het tempo er wat uit. Maar de Engelsen kondne hiervan niet profiteren. Na een 26-11 overwinning wordt dus met vol vertrouwen naar de finale nu zondag tegen aartsrivaal Nederland uitgekeken. De doelpuntenmakers met dienst waren David Peeters en Mitch Lenaerts met elk 8. Bij de dames was Julie Caluwé de primus met 3 stuks.

Het is de vijfde editie van het EK korfbal. Nederland won de vorige vier. In 1998, 2006 en 2010 gebeurde dat in een finale tegen België. In 2002 was het zilver voor Tsjechië en moesten de Belgen met brons naar huis. Op het wereldkampioenschap, waarvan er sinds 1978 negen edities plaatsvonden, ging de finale telkens tussen België en Nederland. België trok slechts één keer, in 1991 voor eigen publiek, aan het langste eind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten