© REUTERS

© REUTERS

© AP

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Commercieel ruimtevaartuig van Richard Branson neergestort: 1 dode

Het commercieel ruimtevaartuig SpaceShip Two van Virgin Galactic is neergestort in de Mojave-woestijn in de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft het bedrijf, gesticht door de Britse miljardair Richard Branson, vrijdag meegedeeld. Over de toestand van de twee piloten is officieel nog niks bekend, maar volgens lokale nieuwszenders heeft een het leven gelaten en is de andere zwaargewond.

SpaceShip Two maakte een testvlucht. Bedoeling is het ruimtevaartuig te gebruiken voor ruimtetoerisme en vanaf volgend jaar vluchten aan te bieden voor privépersonen, die tot 150 kilometer hoogte boven de aarde worden uitgevoerd.

Honderden mensen hebben al gereserveerd voor een suborbitale vlucht van enkele minuten aan boord van SpaceShip Two. Ze hebben daarvoor een voorschot betaald. Een vlucht kost 200.000 dollar (160.000 euro). Er zou al zo’n 70 miljoen dollar (56 miljoen euro) aan voorschotten zijn verzameld

Bij de ontwikkeling van SpaceShip Two, gefinancierd door Virgin Galactic en Scaled Composites, is voortgebouwd op de ervaring die is opgedaan met SpaceShip One, waarmee in 2004 succesvolle vluchten werden gemaakt. SpaceShip Two heeft twee piloten en kan zes passagiers vervoeren.

SpaceShip Two wordt op lanceerhoogte gebracht door het draagvliegtuig WhiteKnight Two. Dat is volgens Virgin Galactic veilig geland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer