Direct naar artikelinhoud

'Tweede PVV'er Zuid-Holland stapt op'

PVV-Statenlid van Zuid-Holland John van Assendelft is opgestapt. Hij kan de provinciepolitiek niet meer combineren met zijn werk als voorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk in Rotterdam, schrijft RTV Rijnmond op haar website. Ook heeft hij kritiek op PVV-leider Wilders vanwege diens uitspraak over minder Marokkanen. Van Assendelft wordt in de provincie vervangen door een andere PVV'er van de kieslijst.

Wilders tijdens een interview met persbureau Reuters vorige week.Beeld reuters

De 60-jarige politicus Van Assendelft zou de tweede zijn die de statenfractie deze week verlaat. Eerder vandaag maakte Stephan Jansen bekend op te stappen.

Voor Jansen, al jaren Wilders' trouwe rechterhand, vormden de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders de druppel. In zijn afscheidsbrief schrijft Jansen dat de PVV 'zichzelf moedwillig buiten de politieke orde plaatst'.

Jansen denkt dat Wilders' recente uitspraken samenwerking met andere partijen als VVD en CDA onmogelijk hebben gemaakt. 'Een stem op de PVV is zodoende een stem op links geworden.' Als tweede reden noemt hij dat 'de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief heeft afgelegd binnen de PVV'.

Twitter bericht wordt geladen...