© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Na 30 jaar eindelijk écht restauratie Begijnhofkerk

Bijna dertig jaar nadat de eerste stellingen werden geplaatst – toen al voor vallende stenen - kan de restauratie van de Begijnhofkerk in Mechelen eindelijk van start gaan.

Sven Van Haezendonck

Over exact een maand starten restaurateurs en architecten aan een klus die een zestal jaar zal duren en ongeveer 7,5 miljoen euro kost.

Samen met het Groot-Begijnhof maakt de barokkerk deel uit van het UNESCO-werelderfgoed, maar aan de staat van het gebouw is het niet te zien. “De buitenzijde van de kerk verkeert op sommige plaatsen in zeer slechte staat”, zegt architect Marc Debatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg.

In 1987 viel een grote steen naar beneden. Toen werden de eerste steigers rond de kerk geplaatst. “Die zijn in 2012 zelf gerestaureerd omdat ze niet meer veilig waren”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). Alleen de prachtige voorgevel is sindsdien voor twee derde gerestaureerd. “Maar in 2017 zal heel de buitenzijde van deze parel eindelijk opnieuw schitteren en in 2020 ook het interieur”, stelt de schepen.

Lees ook het artikel in de weekendkrant van Gazet van Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER