Waarom dit Belgisch-Nederlandse koppel liefst 24 keer gaat trouwen in 24 verschillende landen

© *

Trouwen in alle 24 landen waar het holebihuwelijk legaal is, op dik een jaar tijd. Dat is het grootse plan van de Antwerpse Fleur Pierets (43) en haar vrouw Julian Boom (39). Om er achteraf een foto- en videotentoonstelling rond te bouwen. Maar ook om de wereld te tonen dat er in 170 landen nog altijd géén huwelijksgelijkheid is.

Jesse Van Regenmortel

Ze zijn eigenlijk al eens getrouwd. Vijf jaar geleden al, in België. Maar Fleur Pierets en haar Nederlandse vrouw Julian Boom vonden dat zo plezant, dat ze besloten om het nog eens te doen. 24 keer, om precies te zijn. Fleur en Julian zijn naast een echtpaar ook een kunstenaarsduo. Ze maken fotocollages, brengen het onlinemagazine Et Alors? uit.

En van hun trouwmarathon willen ze, als die eind volgend jaar is afgelopen, een tentoonstelling maken. Ze schrijven ook een boek én er komt een documentaire over hun reis.

“In elk van de landen die we bezoeken, zullen we burgerlijk trouwen. Symbolisch, want je kan niet oneindig officieel blijven huwen”, zegt Fleur Pierets vanuit New York. Daar beginnen ze volgende maand hun tournee. “We zullen elk huwelijk filmen en fotograferen.”

Goedkoop zal dat trouwens niet zijn. De vrouwen hebben hun spaarboek geplunderd en zo goed als heel hun boedel verkocht. Ze houden over: één reiskoffer elk om op weg te kunnen. “Daarmee hebben we nog lang niet genoeg om ons plan volledig te bekostigen. We hopen merken te vinden die ons willen sponsoren of steden die een deel van de reis willen betalen.”

Maar ze gaan er wel voor. Alles voor de kunst. En ook wel voor een betere wereld. “Door te trouwen in 24 landen tonen we iets positiefs. Trouwen is voor iedereen iets moois. Maar we leggen er ook de vinger op dat er in 170 andere landen nog geen huwelijksgelijkheid is. Je kan daarover zeuren, wij geven er liever een optimistische draai aan.”

Jeroen Olyslaegers

Voor Julian Boom haar vrouw werd, was Fleur getrouwd met schrijver Jeroen Olyslaegers. “Het is niet zo dat ik op een bepaald moment besefte dat de vrouwenliefde meer mijn ding was”, zegt ze. “Ik ben zeven jaar geleden gewoon heel hard voor Julian gevallen. We hebben elkaar ontmoet in Amsterdam, waar zij woonde, we zijn beginnen te mailen en een week later was het in kannen en kruiken.”

Ze hebben een tijd in Amsterdam gewoond, dan in Antwerpen en dan in Spanje. Nu zijn ze dus in New York om huwelijk één voor te bereiden. Ruim een jaar later, in oktober 2018, eindigen ze in Nieuw-Zeeland.

Voor de volledigheid: Slovenië staat niet op het lijstje, ook al werd daar dit jaar het holebihuwelijk gelegaliseerd. “Maar een getrouwd holebistel heeft er nog altijd minder rechten dan een getrouwd heterostel. Dat geldt voor ons dus niet als huwelijksgelijkheid.” Hun project heet overigens 22, naar het aantal landen waar het holebihuwelijk legaal was toen ze het plan voor hun wereldtournee opvatten. Ondertussen zijn het er 24. “En hopelijk worden het er meer. In Australië werken ze aan huwelijksgelijkheid. Als het er doorkomt, reizen we ook naar daar. Wie weet eindigen we op 30. Maar de titel blijft 22, zo zie je hoe de wereld vooruitgang maakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer