Vegetarisch café weigert nieuwe biljetten van 5 pond met dierlijke vet erin

Het vegetarische café Cambridge Rainbow in Groot-Brittannië weigert de nieuwe bankbiljetten van 5 pond te aanvaarden omdat ze resten van dierlijke vetten bevatten. "We zijn een ethisch etablissement", zei eigenares Sharon Meijland aan BBC News. Eerder vroeg een Britse hindoetempel ook al om geen biljetten van 5 pond te doneren.
2016 Getty Images

Het nieuwe briefje van 5 pond is al sinds 5 september in de omloop, maar kreeg ondertussen al bakken kritiek. Het bankbiljet zou namelijk "onverwoestbaar" zijn, omdat het van plastic is. Om dat te bewijzen dompelde een topman van de Bank of England het biljet bij de introductie zelfs in een pan met currysaus (bekijk hier de video).

Verschillende Britse zaken, waaronder het vegetarische restaurant Cambrigde Rainbow, beginnen ondertussen het betaalmiddel al te weigeren. Zeker nu bekend raakte dat er dierlijke resten in het biljet verwerkt zijn. Ook vegetarische en religieuze groeperingen lieten al van zich horen. "De meeste mensen die enkel een nieuw biljet van 5 pond op zak hebben, betalen bij ons met de kaart", vertelt Sharon Meijland van Cambridge Rainbow. "Sinds we de posters hebben opgehangen zijn er nog geen klachten gekomen.

Hindoetempel

Eerder deze week spoorde ook een hindoetempel in Leicester haar bezoekers aan om geen donaties te doen met de nieuwe biljetten van 5 euro. "Dieren pijn doen is tegen ons geloof", verklaarde voorzitter Vibhooti Achary aan BBC News. "We kunnen de biljetten om praktische redenen echter niet volledig weigeren. Wel gaan we bordjes ophangen om ons standpunt duidelijk te maken aan bezoekers." Leicester heeft één van de grootste hindoepopulaties in Engeland.

De Bank of England heeft ondertussen aangegeven de klachten te bekijken, maar heeft nog niet formeel laten weten of het de dierlijke resten al dan niet uit het biljet zal verwijderen.

Meest gelezen