Vlaanderen wil rosse stekelstaarteend uitroeien: nog 15 te gaan

Er zijn er nog maar een 15-tal in Vlaanderen, maar het zijn er 15 te veel. De rosse stekelstaarteend, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, heeft in een halve eeuw tijd andere Europese inheemse eendensoorten verdrongen. Volgens de Conventie van Bern moest de soort bij ons eigenlijk al vorig jaar uitgeroeid zijn. Vlaanderen heeft echter nog enkele jaren respijt gekregen en gaat nu op zoek naar bedrijven om de klus te klaren.

Het verhaal van de rosse stekelstaarteend begon nochtans heel eenvoudig, met zeven siereenden die in de jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Noord-Amerika in het Verenigd Koninkrijk werden ingevoerd. De soort bleek echter zo dominant dat hij in enkele decennia heel Europa veroverde. Doordat de vogel bovendien paart met de zeldzame Spaanse witkopeend, verdwijnt die laatste soort aan een ijltempo.

De Conventie van Bern bepaalde daarom dat de rosse stekelstaart in het wild tegen 2015 in heel Europa en Noord-Afrika moest worden uitgeroeid.

Uit een rapport van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt echter dat er verspreid in Vlaanderen nog tien à vijftien rosse stekelstaarten vertoeven. Om het probleem definitief de wereld uit te helpen, is er een opdracht uitgeschreven voor bedrijven die de soort kunnen uitroeien. Vlaanderen heeft daarvoor tot 2020 de tijd gekregen.

Meest gelezen