Direct naar artikelinhoud
Update

Vrees voor 40 doden na brand in pakhuis Oakland, nog 25 mensen vermist

Minstens negen mensen zijn om het leven gekomen om in een brand die vrijdagavond (plaatselijke tijd) uitbrak tijdens een rave party in het Californische Oakland. Volgens de brandweerchef zijn vanochtend om zes uur nog ongeveer vijfentwintig mensen vermist. De autoriteiten vrezen dat de dodentol kan oplopen tot 40.

De brand is ondertussen geblust, maar er zijn nog altijd mensen vermist. Volgens brandweerchef Teresa Deloach-Reed begon de brand rond 11.30 uur vrijdagavond. Brandweermannen menen dat de rookdetectoren niet aanstonden en dat er geen sproeisysteem was in het oude pakhuis dat als woon- en kantoorruimte werd gebruikt.

"We moeten het gebouw nog doorzoeken en we weten niet hoeveel slachtoffers er nog kunnen zijn", aldus Deloach-Reed. Er werd een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. De autoriteiten vrezen dat de dodentol kan oplopen tot 40, zei een woordvoerder van het bureau van de sheriff in Alameda County op de nieuwszender KTVU. Beelden toonden hoe dikke rook opsteeg boven het brandende gebouw.

De twee verdiepingen zouden met elkaar verbonden zijn via een houten trap, waardoor het merendeel van de slachtoffers op de bovenverdieping is gevallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Vrees voor 40 doden na brand in pakhuis Oakland, nog 25 mensen vermist
Vrees voor 40 doden na brand in pakhuis Oakland, nog 25 mensen vermist

"Verstikt door de rook"

"Het was heet, er was zoveel rook, ik moest daar weg", getuigt Bob Mule, fotograaf en artiest die in het gebouw woont en lichte brandwonden opliep. "Ik voelde mijn huid letterlijk afpellen, mijn longen werden verstikt door de rook. Ik kon de brandblusser niet aan de praat krijgen".

Toen hij ontsnapte, zag hij hoe iemand om hulp riep vanuit een raam op de tweede verdieping. Hij probeerde een ladder te halen, "maar ze sprongen uit het raam".

In voormalig pakhuis Ghost Ship was een 'Rave Cave' party aan de gang ter gelegenheid van de '100% Silk Tour' van muzikant Golden Donna.

Het is overigens niet duidelijk hoeveel van de vermiste mensen in het pakhuis aanwezig waren toen de brand uitbrak, zei Reed. Mogelijk waren er tussen de 50 en 100 genodigden naar het feest gekomen. Aan drie kanten van het gebouw bestrijden 55 brandweermannen het vuur.

Op Facebook posten mensen foto's van vrienden die volgens hen nog vermist zijn. Anderen posten op de Facebookpagina van het evenement dat ze wisten te ontkomen.

"Verstikt door de rook"
"Verstikt door de rook"

Twitter bericht wordt geladen...

Onderzoek naar pakhuis

De stad Oakland heeft drie weken geleden een onderzoek geopend om te weten te komen of in het pakhuis mensen illegaal woonden. Dat melden de Amerikaanse media gisteren.

De gemeente-autoriteiten hadden meldingen gekregen dat er mensen in het pakhuis zouden wonen, terwijl het enkel mocht gebruikt worden als magazijn. Het onderzoek naar die klachten was nog niet afgerond, waardoor het nog niet duidelijk is of er effectief mensen woonden, aldus Darin Ranelletti van de stedenbouwkundige dienst van Oakland. Omwonenden hadden bovendien geklaagd over de grote hoeveelheid afval in de buurt van het gebouw, waaronder ook gevaarlijke producten. Volgens de lokale media woonden er ongeveer 50 mensen in het gebouw, vooral artiesten, die in hun ateliers zouden gewoond hebben. 

Volgens Ranelletti hadden de organisatoren van de elektronische muziekparty bovendien geen vergunning gevraagd om het feest te laten plaatsvinden in het pakhuis.

Bij de brand, die vrijdag rond 23.30 uur plaatselijke tijd uitbrak, vielen zeker 9 doden en zijn nog 25 mensen vermist. Het is echter nog niet bekend hoeveel mensen juist aanwezig waren op het feest, het aantal aanwezigen zou tussen 50 en 100 liggen. De autoriteiten vrezen dat het dodental kan oplopen tot 40.

De brandweer heeft ondertussen delen van het gebouw beveiligd, zodat de brandweerlieden het kunnen doorzoeken naar meer slachtoffers. Burgemeester Libby Schaaf verklaarde dat het veel tijd zal kosten om "het onderzoek te voeren op de grondige manier die de families van de slachtoffers verdienen".

Onderzoek naar pakhuis
Onderzoek naar pakhuis