Cancellara blijft actief in wielerwereld als ex-renner: “Ik wil helpen waar ik kan”

© AFP

Nog een keer staat Fabian Cancellara aan de start van een wielerwedstrijd. Zondag rijdt hij mee in de Japan Cup, daarna hangt hij zijn fiets definitief aan de haak. Sinds hij in augustus voor de tweede keer olympisch kampioen werd in de tijdrit, heeft Cancellara nog geen enkele wedstrijd gereden.

mawe

Cancellara kreeg alvast een hartelijke ontvangst in Japan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dinsdag kreeg hij op het UCI Gala in Abu Dhabi een award voor zijn prestaties in Rio en zijn succesvolle carrière. Hij gaf een afscheidsinterview aan Cyclingnews.com.

“Als ik geen goud had gepakt tijdens de Olympische Spelen, dan was Il Lombardia misschien mijn laatste wedstrijd geweest. Maar alles veranderde toen ik de medaille won, er viel echt een gewicht van mijn schouders,” zegt de renner in het interview. “Sinds de Olympische spelen ben ik op, ik ben klaar. Ik voel me sindsdien als een ex-wielrenner, maar ik ben er zeker van het zondag een emotioneel einde zal zijn.”

Cancellara wil wel actief blijven in de wielerwereld, zei hij aan de website. “Voor wielrenners is het moeilijk om een statement te maken, want er zijn altijd de belangen van de ploeg en van de sponsors. Maar nu ben ik geen wielrenner meer. Heel wat dingen gaan goed, ik zie dat we heel wat goeie sponsors aantrekken, maar we verliezen ze ook vaak. Dat is een probleem, er lijken te veel obstakels te zijn. Ik wil graag helpen waar ik kan.”

In elk geval zal Cancellara zich nog moeten aanpassen aan het leven van een ex-wielrenner. “ Het voelt nog steeds vreemd om te stoppen. Toen ik naar het wereldkampioenschap aan het kijken was, zat ik heel ontspannen in de sauna. Toch ging mijn hartslag omhoog tijdens de finale. Ik was heel enthousiast, maar toen Peter gewonnen had, zette ik de televisie uit en was ik opnieuw een ex-wielrenner. Ik ben benieuwd hoe ik me ga voelen tijdens de voorjaarsklassiekers.” De Zwitser zal ook zijn eetgewoontes moeten aanpassen, nu hij veel minder gaat fietsen. “Ik moet leren om normaal te eten, maar ook om niet dik te worden. Ik probeer een nieuw ritme te vinden in mijn leven, als een ex-wielrenner.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen