"Nog geen akkoord over CETA, wel de wil om eruit te geraken"

Het akkoord over CETA is nog niet rond, maar er is wel "een wil om vooruit te gaan". Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette gezegd in het Waals Parlement. Daar heeft hij de beslissing van de Waalse regering toegelicht, om voorlopig nog geen groen licht te geven voor het vrijhandelsakkoord met Canada.

Magnette heeft de commissie van het Waals parlement die zich bezighoudt met het handelsverdrag toegesproken. Hij laat verstaan dat vooral "het aspect van de afzonderlijke arbitrage" de Waalse regering zorgen baart. Dat zijn de speciale rechtbanken die handelsgeschillen tussen bedrijven en lidstaten gaan aanvechten. Concreet vreest Wallonië dat grote bedrijven via die weg lokale wetgeving kunnen aanvechten.

De Waalse minister-president vraagt zich ook luidop af of Europa met CETA "geen kat in een zak koopt".

Magnette heeft heel de voormiddag in Namen onderhandeld met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, samen met zijn CETA-onderhandelaar en de onderhandelaar van de Europese Unie. "Zeer constructieve" gesprekken", zegt hij daarover. "Ik denk dat er momenteel de wil is om vooruit te gaan."

Voorlopig verwerpt Magnette nog altijd een tijdelijk kader om toch een officiële handtekening onder het verdrag te krijgen. Die ondertekening was voor volgende donderdag gepland, tijdens de EU-Canada-top in Brussel.

Meest gelezen