Direct naar artikelinhoud

Russische oorlogsvloot rukt op naar het Kanaal, Britse marine volgt op de voet

Britse mariniers houden het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov in de gaten.

Een konvooi Russische oorlogsschepen dat onderweg is naar de Middellandse Zee, zal door het Kanaal varen en wordt daarbij op de voet gevolgd door de Britse marine, daarbij ondersteund door de luchtmacht.

De Russische vloot bestaat onder meer uit een vliegdekschip, een kruiser, een antiduikbootschip, een destroyer en verscheidene ondersteunende vaartuigen. Aangenomen wordt dat de vloot op weg is naar Syrië.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie bevestigt dat het konvooi in de Noordzee voor de kust van Norfolk is. "Het is redelijk duidelijk dat ze koers zetten naar het Kanaal", voegde hij er aan toe.

Zwaktes NAVO-alliantie opsporen

De Britse marine houdt met onder meer twee destroyers de Russische vloot in de gaten. Ook twee Britse fregatten escorteren de Russen. Volgens de Britse defensieminister Michael Fallon is de Russische operatie erop gericht "om de reactie van de geallieerden te testen".

"Zowel onze marine als schepen en vliegtuigen van andere NAVO-leden houden de Russische oorlogsvloot nauwgezet in de gaten. De Russische operatie is duidelijk bedoeld om onze respons te testen en op zoek te gaan naar zwaktes in de alliantie. We schaduwen de vloot op de voet".

Twitter bericht wordt geladen...

Aleppo

Gevreesd wordt dat de Russische zeemacht binnenkort zal ingezet worden bij aanvallen op de belegerde Syrische stad Aleppo.

"Rusland heeft het recht in internationale wateren te opereren. NAVO-zeemachten zullen de Russische schepen onderweg naar de Middellandse Zee in de gaten houden. Deze ontplooiing van oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee doet niet vermoeden dat Rusland werk wil maken van een politieke oplossing van het conflict in Syrië", aldus een NAVO-woordvoerder.

Volgens het Russische staatsagentschap Tass verklaarde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu vorige maand dat het land haar 'strijdvaardigheid' van haar vloot in de Middellandse zee wil opkrikken.

"De focus zal daarbij liggen op het vrijwaren van de veiligheid van de zeevaart en andere Russische economische activiteiten op zee, naast het beantwoorden van nieuwe moderne dreigementen zoals piraterij en internationaal terrorisme", verduidelijkte Shoigu toen.