Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

De Amerikaanse verkiezingen zijn een soap, bewijst ook dit mislukte liefdadigheidsdiner

De sfeer was opperbest, zoals u op deze foto kunt zien.

Dat deze presidentsrace iets van een slechte soap weg heeft, wisten we al. Wat we nog niet wisten: dat Donald Trump ook een liefdadigheidsdiner kon verzieken. Traditiegetrouw moeten de kandidaten op het Al Smith-diner grappig uit de hoek komen, maar niemand kon lachen met de venijnige opmerkingen aan het adres van Hillary Clinton.

Het is een traditie dat de presidentskandidaten op het Al Smith-diner even de strijdbijl begraven en aan het grappen slaan, maar daar hadden Clinton en Trump klaarblijkelijk geen zin in. De presidential hopefuls schuifelden wat ongemakkelijk op hun stoel en veel werd er niet gelachen. Gelukkig was kardinaal Timothy Dolan nog van de partij om als buffer op te treden.

De Amerikaanse verkiezingen zijn een soap, bewijst ook dit mislukte liefdadigheidsdiner

The Donald mocht als eerste speechen en met verve heeft hij zich tot grootste sfeerbederver ontpopt - geen van zijn grappen werd gesmaakt. Hij noemde Clinton “corrupt”. Trump: “Hillary is zodanig corrupt dat ze uit de Watergate-commissie is gegooid. Hoe corrupt moet je zijn om uit de Watergate-commissie gezwierd te worden? Vrij corrupt.” Boegeroep weergalmde door de zaal, één gast riep dat hij van het podium moest. Awkward.

Twitter bericht wordt geladen...

En het werd nog erger: “We hebben veel geleerd van WikiLeaks. Wat Hillary in het openbaar verkondigt, staat haaks op wat ze achter de schermen uitvoert.” Nog meer boegeroep.

Op de valreep kreeg Trump toch de lachers op zijn hand met een grap over zijn vrouw Melania. “Michelle Obama gaf een toespraak en kreeg applaus. Mijn echtgenote gaf dezelfde toespraak, en er volgden niets dan verwijten.” Melania Trump plagieerde zoals bekend de toespraak van Obama tijdens de Republikeinse partijconventie.

Ook Clinton kon het niet laten om Trump frontaal aan te vallen, maar deed dat met een tikkeltje meer humor en met de nodige zelfrelativering. Clinton zei bijvoorbeeld dat ze even van haar dutjesschema af moest om naar het gala te komen, verwijzend naar de geruchten over haar slechte gezondheid.

Verder vertelde de Democrate nog dat het “een mirakel” was dat ze door drie debatten met Trump is geraakt, en dat ze na die debatten meer tijd met hem had doorgebracht dan elk van zijn campagnemanagers. "Het wordt hoe dan ook een historische uitslag", voorspelde ze tot slot. "Ofwel komt er een eerste vrouwelijke president. Ofwel treedt de eerste president aan die een Twitter-oorlog met zangeres Cher uitvocht."

Het publieke stond erbij en keek naar dit ongemakkelijke, beschamende schouwspel.