Direct naar artikelinhoud
Natuur

Koralen in Great Barrier Reef zijn er erger aan toe dan gedacht

Op deze fotocombinatie is de verbleking van het koraal van het Great Barrier Reef pijnlijk duidelijk.

De koralen van het Great Barrier Reef in Australië bevinden zich in een nog slechtere toestand dan tot nu toe was aangenomen. De verbleking van de koralen heeft zich in 2016 sneller voortgezet dan ooit, zo zegt de Australische regering.

"Naar schatting 29 procent van de koralen in ondiep water in het Great Barrier Reef Marine Park is in 2016 door verbleking gestorven", zo heeft een woordvoerder van het park meegedeeld. Tot nu toe waren wetenschappers uitgegaan van een sterftecijfer van 22 procent.

De oorzaak van de ernstige verbleking wordt gelegd bij het weerfenomeen El Niño, dat de temperatuur van het water in de Stille Oceaan doet toenemen. Bij hogere temperaturen stoten de eencellige algen, die in symbiose met de koralen leven, gifstoffen uit en worden ze afgestoten. Door dat proces verliezen koralen in eerste instantie hun kleur, maar als ze zich niet herstellen dan sterven ze af.

Wetenschappers en regeringsexperts hebben vorig jaar de verbleking van de koralen onderzocht. Daaruit blijkt dat de toestand het ergst is op het noordelijke deel van het rif nabij de Australische stad Port Douglas. Daar zou zowat 70 procent van de koralen in ondiep water zijn afgestorven. Ook koralen op grotere diepte zijn getroffen.

Het Great Barrier Reef - of Groot Barrièrerif - heeft een totale oppervlakte van 344.000 vierkante kilometer. Het gaat om een gebied dat groter is dan Italië.

Koralen in Great Barrier Reef zijn er erger aan toe dan gedacht