© Gezond Verstand

Fietswinkel uit Westerlo wordt decor van VTM-programma ‘Gezond Verstand’

Westerlo heeft er twee tv-sterren bij. Dries Heylen en Peter Luyten van fietswinkel 4 Bikes duiken elke woensdag op in Gezond Verstand op VTM, waarin onbekende duo’s hun mening geven over de actualiteit. “Ze filmen enkele uren, voor slechts een handvol seconden televisie.”

Tom Vets

“Een klant, die mensen bij productiehuis Zodiak kent, had hen getipt over ons”, zegt Dries Heylen die al twee jaar in de winkel werkt. “Toen iemand van Zodiak de winkel bezocht, koos ze mij en m’n baas uit om mee te doen. We zijn dus toevallig verzeild geraakt in dat programma. Medewerkers maakten een proefopname, die werd goedgekeurd. Blijkbaar zijn we sympathieke mensen.”(lacht)

Leeftijdsverschil

“Ook het leeftijdsverschil sprak de makers aan”, zegt eigenaar Peter Luyten. “Ik ben 57, Dries slechts 24. Daar zit een generatie tussen, en over sommige onderwerpen denken we anders. Tuurlijk doen we ook mee omdat het reclame is voor 4 Bikes. Daarover doe ik niet hypocriet. Wie wil er nu niet met z’n zaak in primetime op VTM? Wij zijn misschien niet het meest grappige duo. Ik denk dat we wat serieuzer zijn. Maar het klikt met de ploeg.”

Voor de heren is het de eerste keer dat ze op tv komen. “Het is te zeggen. Ik ben al enkele malen gefilmd door RTV, telkens men had ingebroken in de winkel”, zegt Peter. “Dat was niet zo leuk. Het is raar om jezelf te zien. Je denkt dat je er niet goed uitziet of iets verkeerd zegt. Terwijl andere mensen steevast zeggen dat we dat goed doen.”

Dries stond niet te springen om mee te doen. “Omdat je niet goed weet wat het zal worden. Bovendien is het voor een grote zender. Iedereen gaat dat dus zien.” De meeste items zijn vrij luchtig. “Zoals dat er terug blote vrouwen op de cover van de Playboy staan. Of Sergio Herman die met een frituur is begonnen”, zegt Dries. “Soms zijn er zaken waar je niet veel van weet, maar dan laten ze je eerst wat informatie zoeken.”

Gedane uitspraken kunnen achteraf nog geschrapt worden. “Als we er iets uitgeflapt hebben dat we liever niet op tv zien, mogen we dat zeggen”, zegt Peter. “Het is geen uitlachtelevisie, en dat apprecieer ik. Het programma is van de makers van Hallo Televisie, en dat is een programma waar ikzelf ook kijk.”

© © VRT

Jezelf zijn

Eén raad kreeg het duo van de tv-crew: gewoon jezelf zijn. “We wilden overschakelen op mooi Nederlands, maar dat hadden ze liever niet. Blijkbaar is het Kempisch goed verstaanbaar. En verder is ons gevraagd te doen alsof die cameraploeg er niet is. We moeten spontaan tegen elkaar babbelen zoals anders”, zeggen de heren.

Donderdag komt men opnieuw filmen. “De winkel is open, maar het is dan rustig”, zegt Dries. “Vorige keer kwam men op een zaterdag filmen, en dat was niet te doen”, zegt Peter. "Het was druk, en voortdurend moesten we het filmen even stoppen om de klanten te helpen. Wellicht daarom zaten we afgelopen week niet zo vaak in de uitzending.” Veel reacties kreeg Dries nog niet na de uitzending. “Maar afgelopen weekend was ik bij een voetbalwedstrijd, toen ik plots meerdere sms’jes kreeg van mensen. Blijkbaar zijn we te zien in een trailer voor de volgende uitzending, en heel wat mensen herkenden ons al.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER