Drie spoorlijnen rijden binnenkort deels op windenergie

Zeven windmolens, die momenteel in de steigers staan langs autosnelweg E40 in Gingelom, zullen 3 spoorlijnen voor een stuk van groene energie voorzien. De windmolens zijn onderdeel van wat een van de grootste windmolenparken van België zal worden, met 25 turbines, waarvan 16 in Vlaanderen en 9 in Wallonië.

skn

Greensky, een samenwerking tussen Electrabel (50 procent), Infrabel (10 procent), Sint-Truiden (23 procent) en IBE (17 procent), wil met een investering van 60 miljoen euro 25 windmolens bouwen. De werken aan 7 daarvan zijn nu aan de gang in Gingelom. ‘We zijn begin oktober begonnen met de aanleg van wegen’, aldus Luc De Rijck, projectmanager bij Electrabel. ‘Veertien dagen geleden kon vervolgens de bouw van de eerste toren van start gaan.’

Als de 7 turbines in Gingelom in werking treden, zullen ongeveer 170 treinen per dag deels op groene energie rijden op de hogesnelheidslijn Leuven-Luik, en op de klassieke lijnen Leuven-Luik en Landen-Hasselt. Dat zegt Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel.

Twee derde van de door de zeven turbines opgewekte energie dient voor het spoornet. Het overige deel stroomt naar het elektriciteitsnet voor particulieren.

Op dit moment zijn nog 9 windmolens in bestelling in Wallonië. Verwacht wordt dat ze in 2016 in werking zullen treden. Voor 9 turbines is de vergunning zo goed als rond. Bovendien is een vergunningsaanvraag ingediend voor een project van 8 bijkomende windmolens in de gemeenten Landen en Gingelom. Als die er komen, zal het project bestaan uit 33 windmolens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen