Hierover fantaseren mannen en vrouwen

Je ooit al eens afgevraagd of je seksuele fantasieën nu eigenlijk bizar of gewoon doodnormaal zijn? En of je partner over hetzelfde fantaseert als jij? Een recente Canadese studie ondervroeg 1.500 mannen en vrouwen over hun stiekeme wensen in bed, om zo te bepalen welke fantasieën het vaakst voorkomen, welke afwijkend zijn en hoe verschillend mannen en vrouwen zijn als het op fantaseren aankomt.

rdm

De studie, die zopas verscheen in The Journal of Sexual Medicine, beweert de eerste te zijn die een norm wil bepalen over seksuele fantasieën. Christian Joyal, hoofdonderzoeker in de studie: ‘Klinisch gezien weten we welke seksuele fantasieën pathologisch zijn. Ze gaan over seks zonder wederzijdse toestemming, het willen berokkenen van pijn of ze zijn absoluut nodig voor de seksuele bevrediging. Maar afgezien van deze pathologische fantasieën, vroegen we ons af welke (ongewone) fantasieën nog voorkomen.’

Om het ongewone te kunnen definiëren, moest het team van onderzoekers ook de norm vastleggen. Daarom lieten ze 1.500 Canadezen (evenveel mannen als vrouwen) een vragenlijst over hun seksuele fantasieën invullen. Daarnaast werd hen ook gevraagd om hun favoriete fantasie in detail te beschrijven.

Mannen fantaseren meerWat de onderzoekers vooral verbaasde, was dat de aard van seksuele fantasieën erg verschilde: weinig fantasieën konden als statistisch atypisch of typisch worden beschouwd. Toch tekenden er zich enkele duidelijke lijnen af. Zo besluit de studie dat mannen meer fantaseren dan vrouwen en hun seksuele fantasieën ook veel levendiger kunnen beschrijven.

Tussen droom en daadHet zijn ook de mannen die hun fantasie het liefst werkelijkheid zien worden. Seks met een andere of meerdere partner(s) zijn vaak voorkomende fantasieën bij mannen. Vrouwen maken volgens de studie over het algemeen wél een verschil tussen droom en daad. Van de ondervraagde vrouwen die meer extreme verlangens koesteren (bijv. bondage), maakte de meerderheid duidelijk dat ze die fantasieën nooit zou willen uitvoeren. Vrouwen fantaseren ook meer over de eigen partner dan mannen. Hun vaakst voorkomende fantasie is er een op z’n Vijftig Tinten Grijs: tussen 30 en 60 percent van de vrouwen droomt ervan vastgebonden te worden of fantaseert over een onderdanige positie in bed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer