Direct naar artikelinhoud

Aantal Amerikaanse luchtaanvallen in Afghanistan verdrievoudigd

Aantal Amerikaanse luchtaanvallen in Afghanistan verdrievoudigd

Het aantal Amerikaanse luchtaanvallen in Afghanistan is meer dan verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt William Salvin, de woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Kaboel. Daardoor is ook het aantal burgerdoden gestegen.

Tussen januari en eind april voerde Amerika 898 luchtaanvallen uit, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er minder dan 300. Over heel 2016 vonden ongeveer 1.300 VS-bombardementen plaats. De vele raids vertalen zich ook in de cijfers van het aantal burgerslachtoffers. Zo zijn er dit voorjaar al bijna vijf keer meer slachtoffers gevallen dan in dezelfde periode vorig jaar.  Concreet gaat het om 72 doden en 76 gewonden. Die cijfers zeggen op zich weinig, omdat veel burgerdoden ondergebracht worden in de terreurcategorie taliban of Islamitische Staat (IS). De toename is erg verrassend omdat het aantal burgerslachtoffers vorig jaar al sterk gestegen was. Volgens de Verenigde Naties ging het toen om een verdubbeling tot 250 doden en 340 gewonden.

De schuldige

De grote toename van het aantal luchtaanvallen is mogelijk te wijten aan een besluit dat toenmalig VS-president Barack Obama in juni 2016 nam. Dankzij dat besluit kregen de Amerikaanse troepen meer armslag. Het Amerikaanse leger ziet de vele luchtraids immers als laatste redmiddel om de opmars van de Taliban af te remmen of terug te schroeven.

Het Amerikaanse leger ziet de vele luchtraids als laatste redmiddel om de opmars van de taliban af te remmen

De bombardementen hebben ook een belangrijke invloed op het aantal vluchtelingen.  Sinds begin dit jaar zijn er zowat 100.000 binnenlandse vluchtelingen in Afghanistan bijgekomen, meldden de Verenigde Naties in een rapport.