Rode Duivels verpulveren hun doelpuntenrecord met bijna vijftig stuks

Nog nooit scoorden de Rode Duivels zoveel doelpunten in Europese topcompetities als afgelopen seizoen: liefst 162, terwijl hun vorige record op 116 stond. De grote slokoppen waren Dries Mertens (28) en Romelu Lukaku (25).

maj

Het is een straf verhaal, dat van de Rode Duivels in het buitenland. Wij vroegen aan statistiekenbureau Gracenote om het aantal keer dat landgenoten scoorden in de grootste vijf competities van Europa: de Engelse, Spaanse, Franse, Duitse en Italiaanse. Rond de eeuwwisseling schommelden de cijfers rond de veertig: 49 in 1999-2000, 39 het seizoen erop.

LEES OOK: Deze trofeeën verzamelden de Rode Duivels afgelopen seizoen

De grote sprong voorwaarts kwam er in het seizoen 2012-2013, toen het aantal goals plots van 55 naar 92 sprong. Logisch, want in die periode versierden veel internationals een transfer naar een topcompetitie. Maar dat seizoen was nog maar een begin, want de aantallen bleven maar stijgen, met afgelopen seizoen als (voorlopig?) hoogtepunt: 162 doelpunten, 46 meer dan tijdens het vorige recordseizoen 2014-2015.

Nog straffer wordt als we kijken naar de doelpunten per nationaliteit. In de Premier League scoorden enkel de Engelsen (298) en de Spanjaarden (78) meer dan de Belgen (68). In de Serie A komen onze landgenoten met 41 stuks op de vijfde plaats (na Italië, Argentinië, Kroatië en Spanje). In de Spaanse (12 goals, tiende plaats), Franse (11 goals, negentiende plaats) en Duitse (6 goals, 27ste plaats) waren de Belgen minder bepalend.

Mertens en co

Wat het grote verschil met vorig seizoen was? Het feit dat enkele van onze landgenoten van bankzitter naar basisspeler gingen (Mertens, Benteke) én het feit dat hun teams dit seizoen goed draaiden. Neem nu Dries Mertens, die met Napoli derde eindigde en van 5 goals vorig seizoen naar 28 sprong. Ook Eden Hazard (16 tegenover 4), Romelu Lukaku (25 tegenover 18), Christian Benteke (15 tegenover 9) en Radja Nainggolan (11 tegenover 6) lieten betere statistieken optekenen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen