© EPA

“Noord-Korea lanceert opnieuw ballistische raket”

Noord-Korea heeft vrijdagavond (zaterdagochtend plaatselijke tijd) opnieuw een ballistische raket afgevuurd vanop een lanceerbasis ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger. De rakettest zou zijn mislukt, aldus het leger.

“Noord-Korea vuurde deze ochtend rond 05.30 uur een ongeïdentificeerde raket af vanop een site in de buurt van Bukchang in de provincie Pyeongannam-do”, aldus de Zuid-Koreaanse Joint Chiefs of Staff in een persbericht. “Het lijkt erop dat de test mislukt is.” De stafchefs analyseren momenteel om welke soort van raket het ging. De JSC houden de situatie nauwlettend in het oog indien Noord-Korea extra provocaties uitvoert, en behouden een sterke verdedigingshouding, klinkt het.

Het Amerikaanse US Pacific Command bevestigt de lancering. “We zijn op de hoogte van het evenement”, aldus het commando voor de Indo-Pacifische regio volgens ABC News. De zender meldt ook dat de raket een afstand van 30 tot 40 kilometer zou hebben afgelegd alvorens in de Japanse Zee terecht te komen.

Het Noord-Koreaanse leger heeft afgelopen weken al verschillende ballistische raketten getest, ondanks de talrijke sancties die al tegen het regime werden opgelegd vanwege zijn ballistische en nucleaire programma. De spanningen tussen Pyongyang en het Westen lopen deze dagen hoog op vanwege de strengere toon die de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangenomen tegen het regime. De VS willen Noord-Korea extra sancties opleggen en blijven herhalen dat “alle opties op tafel liggen”, dus ook een militaire interventie, terwijl Pyongyang zegt niet te stoppen met zijn tests zolang de VS blijven provoceren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER