Direct naar artikelinhoud
PISA-onderzoek

Belgische 15-jarigen weten heel goed hoe ze met geld moeten omgaan

Archiefbeeld

Vlaamse 15-jarigen staan op de derde plaats van jongeren met de beste financiële geletterheid. Dat blijkt uit recente cijfers van het PISA-rapport dat OESO publiceerde. Daarmee behaalt België gelijkaardige resultaten als in het vorige PISA-rapport.

OESO doet om de drie jaar een onderzoek naar de financiële kennis van 15-jarigen. Daarbij worden zowel de leesvaardigheid als de wiskundige en wetenschappelijke geletterheid van de jongeren getest. De studie wordt uitgevoerd in alle OESO-landen en in 5 andere geïndustrialiseerde landen waaronder Rusland en Peru.

Uit het recente PISA-rapport blijkt dat Vlaamse jongeren boven het OESO-gemiddelde scoren en zo zelfs de derde plaats behalen van jongeren met de beste financiële geletterdheid. Slechts 12 procent van de Vlaamse 15-jarigen scoorde slecht op de test. België behaalt zo gelijkaardige resultaten als bij het vorige PISA-rapport. Bovendien behaalden meisjes en jongens gelijkaardige resultaten. Al valt wel op dat meisjes wel iets beter te scoorden op de leesvaardigheid, terwijl jongens dan weer beter scoorden op wiskundig en wetenschappelijk vlak. 

Socio-economische situatie

Er blijkt een verband te bestaan tussen de socio-economische situatie waarin de jongeren zich bevinden en hun financiële kennis. Zo beschikten jongeren die uit een betere socio-economische situatie kwamen, over een betere financiële kennis. Jongeren krijgen namelijk veel financiële kennis mee van thuis. Daarnaast blijkt dat jongeren zonder een migratieachtergrond beter scoorden op de test dan jongeren met vreemde roots. Opvallend is wel dat migranten die de Nederlandse taal goed beheersen zo'n 44 procent beter scoorden dan migranten die de taal niet machtig zijn.

Het rapport toont ook aan dat meer dan 70 procent van de Vlaamse jongeren een eigen bankkaart heeft. Al is het opvallend dat jongeren zonder een migratieachtergrond vaker in het bezit zijn van zo'n kaart.  Verder scoorden jongeren met een bankkaart zo'n 20 procent hoger op financiële geletterheid dan jongeren zonder bankaccount. 

Zakgeld

80 procent van de 15-jarigen krijgt regelmatig geld van familie. Daarbij is het opvallend dat in bijna driekwart van de gevallen de kinderen geen huishoudelijke taken of andere opdrachten moeten verrichten en ze het geld dus zomaar toegestopt krijgen. Verder blijkt ook dat minder dan de helft van de ondervraagde Vlaamse jongeren bijklust om extra geld te verdienen.

Tot slot kwam er nog een opmerkelijke vaststelling uit de studie. Zo bespreken meisjes hun bankzaken gemakkelijker met hun ouders dan jongens.