© vrt

Molse burgemeester overhandigt sjerp voor één dag aan televisiereporter: “Meteen gewonnen voor het idee”

Burgemeester Paul Rotthier (CD&V) van Mol had het onlangs even wat kalmer. Een reporter van Iedereen Beroemd nam een dag zijn taken over als burgervader van de Kempense gemeente.

tom vets, saskia van gestel

Sinds enkele weken loopt in het Eén-programma Iedereen ­Beroemd de rubriek De Burgemeester. Daarin laten tien burgemeesters voor een dagje hun agenda over aan reporter Joris De Bock. De reportage over Mol is donderdag op televisie. “Een jaar geleden trok ik voor hetzelfde programma door Vlaanderen en belde ik lukraak bij mensen aan om hun gastvrijheid te testen, soms tot in het extreme”, vertelt Joris. “De officiële uitleg voor deze nieuwe rubriek is dat we, overweldigd door alle warmte, liefde en openhartigheid, iets wilden teruggeven aan de maatschappij. Tijdens het maken van die gastvrijheidstest kwamen we op het idee om een manier te vinden om in één klap veel mensen te betrekken bij de reportage. Het ambt van burgemeester leent zich daar perfect toe. We waren van harte welkom in Mol.”

“De hele opname draag ik een burgemeesterssjerp. De meeste inwoners zien meteen dat we met iets grappigs bezig zijn en dat ik niet de echte burgervader ben. Anderen worden toch even in verwarring gebracht en dat is mooi meegenomen voor de reportage. We proberen er immers altijd wat humor in te steken.”

Ludiek initiatief

Burgemeester Paul Rotthier van Mol vond het een ludiek initiatief van Joris. “Waarom de productieploeg Mol heeft uitgekozen weet ik niet. Maar het is leuk dat ze aan ons hadden gedacht”, zegt ­Rotthier. “Ik ben wel te vinden voor zoiets humoristisch.”

Joris kwam de sjerp van Paul Rotthier ’s ochtends afhalen. “Ze hebben meteen de overhandiging van de sjerp en ook het einde al gefilmd”, verklapt hij ­lachend. “Daarna heb ik ze niet meer gezien. Ik heb hen wel enkele tips gegeven om de dag door te brengen, maar zelf ben ik niet op pad gegaan. Het was de bedoeling dat ze mijn taak overnemen hé. Dan moet ik daar zelf niet bij zijn.”

© VRT

Activiteiten met senioren

De ploeg koos ervoor om iets te doen rond senioren. “Ze hebben een bezoekje gebracht aan de dinsdagmarkt van Mol”, zegt ­Rotthier. “Daar vind je natuurlijk al veel senioren. Vervolgens hebben ze een bezoek gebracht aan de oudste bewoonster van Mol, Mathilde ­Cuyvers. Ze wordt dit jaar 106. ’s Middags heeft de ploeg gegeten in het restaurant van Ten Hove en nadien hebben ze nog een activiteit voor senioren gedaan in Ten Hove.”

“Ik bel de burgemeesters gewoon op, stel me voor als Joris van Iedereen Beroemd en leg hen het plan uit. De meeste burgemeesters zijn meteen gewonnen voor het idee. Zeker in de kleinere gemeenten merk je dat ze graag hebben dat de televisie aandacht heeft voor hun gemeente.”

Toeristisch treintje

Joris neemt in de afleveringen heel wat taken voor zijn rekening. Van helpen op de markt tot het verwelkomen van nieuwe inwoners op een lentereceptie, het voorstellen van de gemeente aan de hand van de Wikipediapagina op een toeristische treintje tot het helpen op de dienst toerisme van mensen die vragen hebben. “Het is niet zo dat we een uitgestippeld plan hebben. We gaan overal de straat op en spreken voorbijgangers aan. Dat maakt het spontaan. Het lijkt zeer tijdrovend, maar het valt beter mee dan die gastvrijheidstest van vorig jaar. We filmen een gemeente per dag. In totaal maken we er tien. De rubriek loopt nog tot het einde van het seizoen in juni.”