ADVIES. Seks op de camping. Hoe pak je dat het beste aan?

© *

'Tenten zijn niet geluidsdicht, en met kinderen in de buurt ... We twijfelen een beetje of we er voor ons seksleven wel goed aan doen om deze zomer op kampeervakantie te gaan. Seks op de camping, hoe pak je dat het beste aan?'. Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

tebt01

‘Seks op de camping’, het lijkt wel de titel van een Tirolerfilm uit de jaren tachtig en waarschijnlijk is het dat ook. Voor veel mensen heeft het een ‘corny’ imago en zit het in de categorie ‘dingen die je doet als je jong en onbezonnen bent’. Vraag je naar hun ervaringen, dan beginnen ze meestal spontaan te lachen en met hun ogen te rollen. Ze hinten op hilarische anekdotes, die je niet te horen krijgt, want ‘te gênant’. En het moet gezegd: het is niet altijd simpel, seks op de camping, zeker als je kinderen mee hebt. Maar moeilijk gaat ook, en misschien is moeilijk soms ook beter.

Heel wat koppels komen bij mij op de praktijk omdat ze een probleem hebben met het creëren van opwinding. Ze zien elkaar wel graag, ze maken tijd voor seks. maar ze ‘voelen het gewoon niet meer’. Als ik dan vraag of ze zich kunnen herinneren wanneer ze de laatste keer intense seks hadden, dan was dat meestal op vakantie. Vakanties zijn blijkbaar goed voor het seksleven van mensen. En ik heb geen onderzoek om het te staven, maar ik vermoed dat kampeervakanties dan nog extra goed zijn. Waarom?

Een van de redenen om op vakantie te gaan is om de sleur van ons dagelijkse bestaan te doorbreken. Dat is begrijpelijk, want aan die sleur valt, alle mindfulnesscursussen, -kalenders en -koffiemokken ten spijt, niet te ontkomen. Er is veel te doen en weinig tijd. Dus creëren we werkbare routines, anders komt er gewoon allemaal niets van. Het voordeel van routines is dat je heel wat gedaan krijgt op automatische piloot, dus zonder dat het veel moeite kost. Maar dat is tegelijk ook hun nadeel: je doet de dingen uit gewoonte, zonder je aandacht erbij te houden. Efficiënt, maar ook, op de duur, hartverscheurend saai. Al het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor je seksleven. Het kan niet zonder gewoontes. Maar met gewoontes alleen haal je het niet.

Gelukkig zijn er af en toe vakanties. Op vakantie gelden er, voor de meeste mensen, andere regels. Er is veel tijd, weinig routines, en je bent vaker en dichter bij elkaar. Je kunt niet terugvallen op ‘wat je altijd doet’, en dat is ook niet de bedoeling. Als je gaat kamperen, komen daar ook nog extra’s bij. Je staat meer in contact met de natuur: met het weer, de grond, de lucht. Je bent vaker in beweging en draagt minder kleding, of kleding die gemakkelijker zit. Je komt nieuwe mensen tegen, nieuwe smaken, nieuwe geluiden. Dat alles maakt dat je zintuigen meer open komen te staan en dat je je omgeving (inclusief het lichaam van je partner) intenser beleeft.

Daarnaast is er ook gewoon meer tijd en ruimte om te praten, op momenten dat je niet compleet uitgeput in bed of in de zetel ligt. Ook dat is een niet te onderschatten voordeel. Voor veel mensen (niet allemaal) heeft intense seks ook te maken met een gevoel van verbondenheid. En het is heel moeilijk om je verbonden te voelen met iemand waarmee je alleen maar praat over praktische zaken. Of om geheel spontaan te vertellen wat er in je omgaat, om 23 uur ’s avonds, als je weet dat je er morgen weer uit moet om 5.30 uur. Mensen die gaan kamperen doen dat vaak omdat ze, minstens gedurende een korte periode, terug naar de basis willen, het simpele leven, zonder al te veel poespas. Ook je seksleven kan af en toe zo’n herbronning best gebruiken.

Er zijn een paar praktische adviezen te geven. Zorg bijvoorbeeld dat je voorzien bent van anticonceptie, glijmiddel, muggenmelk en zalf tegen insectenbeten. Kies voor een camping met meer ruimte tussen de tenten en probeer een plaats te bemachtigen die niet al te ver van het sanitair ligt. Als je kinderen meeneemt, neem dan een aparte tent mee en check vooraf of je ze af en toe kunt inschrijven voor groepsactiviteiten of uitstappen. Let op met alcohol. Maar zelfs met de juiste voorbereiding blijft het spannend. En dat is oké. Want in het slechtste geval loopt het allemaal in het honderd, en dan heb je nog altijd een reeks hilarische anekdotes om achteraf samen om te lachen.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer