Ambulance rijdt zich vast in Ikea-file

De buurtbewoners van de gloednieuwe Ikea-vestiging in Hasselt zien niet direct een oplossing voor de verkeerschaos die de opening van het woonwarenhuis sinds zaterdag met zich meegebracht heeft. "Op korte termijn kan alleen een beperking van het aantal klanten soelaas bieden", zeggen ze. TV Limburg kon maandag filmen hoe een ambulance zich vastreed in de Ikea-file.

Waar de verkeersdrukte de eerste drie dagen na de opening (vorige woensdag) nog meeviel, is het sinds zaterdag een aaneengeschakelde file aan het op- en afrittencomplex Hasselt Zuid. Zelfs de autosnelweg en de buitenring rond Hasselt raakten verzadigd. Het stadsbestuur, de politie en het Agentschap Wegen en Verkeer doen het mogelijke om de stroom vlot te krijgen, maar wonderoplossingen bestaan er niet. De buurtbewoners vrezen dat de chaos nog heel lang zal aanhouden.

"Er worden nu zo'n 650 auto's per uur geteld, terwijl er in de plannen van Ikea 800 zijn vooropgesteld", aldus buurtbewoner Jaak Stappers. "De drukte zal dus nog toenemen, en het staat hier nu al potdicht. De schepen van Mobiliteit zegt over twee weken de situatie te evalueren, maar wij zien geen oplossingen. De aanleg van een extra weg aan de achterzijde zou erg lang duren. Alleen het aantal klanten beperken kan misschien soelaas bieden, maar dat is uiteraard niet realistisch."

De buurtbewoners zien ook geen voordeel in de slagboom op een kleinere invalsweg, die alleen door hen kan geopend worden. "Om er te geraken moeten we zelf tien minuten aanschuiven op 100 meter", aldus nog Stappers. De slagboom op geregelde tijdstippen openzetten voor alle Ikea-verkeer, wordt zowel door de stadsdiensten als de buurtbewoners uitgesloten omdat ze dat onderling zo afgesproken hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer