"Schuldherschikking nodig, maar eerst hervormingen"

Een herschikking van de Griekse schulden zal op termijn onvermijdelijk zijn, maar eerst moet Griekenland akkoord gaan met de hervormingen die zijn schuldeisers vragen. Dat zegt Luc Coene, de voormalige gouverneur van de Nationale Bank die momenteel deel uitmaakt van de toezichthouders van de Europese Centrale Bank (ECB).

Eerder van de week lekte een rapport uit van het IMF, waarin het stelt dat zonder een schuldherschikking er geen oplossing mogelijk is voor de Griekse economische crisis. "Europa heeft een schuldherschikking nooit helemaal uitgesloten", zegt Coene, "maar zij houdt dat achter de hand om eerst te zien of de hervormingen effectief worden toegepast en op welke manier ze toegepast worden, om dan eventueel die schuldherschikking te kunnen geven. Er is bijzonder weinig vertrouwen in de capaciteit van deze Griekse regering om uit te voeren wat ze belooft. Vandaar de terughoudendheid van Europa ten opzichte van die schuldherschikking."

Europa kan ook niet zo maar toegeven aan de Grieken want we zitten in een monetaire unie, met een eenheidsmunt, zonder dat we een politieke unie hebben. "We hebben dat voor een stuk opgevangen door een hele boel regels te maken waaraan landen moeten beantwoorden", zegt Coene. "Als wij nu toelaten dat de Grieken deze regels niet meer respecteren, dan gaat het niet lang duren voor een heel pak andere landen identiek hetzelfde vragen, maar dan gaat die munt niet overleven". "Voor het behoud van die euro is het absoluut essentieel dat Griekenland zich in de logica van de muntunie inschrijft", stelt Coene.

Het grootste probleem op korte termijn is de toestand van de Griekse banken. "Er zal vanaf volgende week onmiddellijk moeten gekeken worden - alle scenario's zijn ongeveer uitgetekend - om te verhinderen dat de situatie compleet uit de hand loopt waardoor het hele financiële systeem uit elkaar valt", zegt Coene. Sociale onlusten zijn daarbij niet uit te sluiten.

Meest gelezen