Interpol zoekt Oostenrijkse scholieren in Syrië

Samra Kesinovic© interpol

Sabina Selimovic © interpol

thumbnail: Samra Kesinovic
thumbnail: Sabina Selimovic

‘We zijn gaan strijden voor de Islam.’ Twee scholieren uit Wenen van 15 en 16 jaar oud, zijn naar Syrië vertrokken om te gaan vechten. Interpol heeft een internationaal opsporingsbericht voor de twee meisjes verspreid.

lej

Scholieren zijn ze nog: Sabina Selimovic (15) en haar vriendin Samra Kesinovic (16) uit Wenen. Maar de afscheidsbrief die ze nalieten, laat weinig tot de verbeelding over. ‘We gaan naar Syrië om te vechten voor de Islam. We zullen elkaar weerzien in het paradijs.’

De twee tieners zijn al dagen vermist. Waar ze zijn, weet niemand. Het enige wat duidelijk is, is dat ze op 10 april naar Turkije gevlogen zijn, naar de zuidelijke stad Adana, meldt de Oostenrijkse krant Kurier.

De Weense politie vindt de verdwijning van de meisjes zo zorgwekkend, dat ze de internationale politiedienst interpol heeft ingeschakeld. Die verspreidt een opsporingsbericht voor Samra Kesinovic en Sabina Selimovic . Op de foto’s zijn de meisjes niet alleen te zien als vrolijk lachende tieners, maar ook zwaar gesluierd: Samra helemaal in een zwart gehuld, alleen haar ogen zijn vrij, en Sabina met een felblauwe hoofddoek op.

De twee meisjes werden in Oostenrijk geboren, maar hun familie komt uit Bosnië. Ze vluchtten in de jaren negentig naar Oostenrijk toen in Bosnië de oorlog woedde.