Direct naar artikelinhoud

Erdogan belt Merkel over wetsvoorstel Armeense genocide

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een wetsvoorstel over de Armeense genocide. De Duitse Bondsdag overweegt de dood van honderdduizenden Armeniërs aan het begin van de 20ste eeuw te erkennen als volkerenmoord. Dit is tegen het zere been van Turkije.

Erdogan belt Merkel over wetsvoorstel Armeense genocide
Beeld ap

De berichten over het gesprek tussen Erdogan en Merkel kwamen in eerste instantie van bronnen in het Turkse presidentieel paleis, maar Erdogan ging later op de dag tegenover journalisten in op het Duitse wetsvoorstel. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te 'misleiden' over wat er met de Armeniërs is gebeurd.

De Bondsdag stemt naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide. Aangenomen wordt dat een meerderheid voor zal stemmen.

Ambassadeurs

Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Het land spreekt van oorlogsslachtoffers. Maar volgens Armenië zijn tijdens het Ottomaanse Rijk 1,5 miljoen mensen systematisch vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.

Begin mei riep Turkije zijn ambassadeur in Luxemburg terug omdat het Luxemburgse parlement de moord op duizenden Armeniërs in 1915 officieel erkende als volkerenmoord of genocide. Eerder riep het land vanwege dezelfde kwestie al ambassadeurs terug uit het Vaticaan en uit Oostenrijk.

Twitter bericht wordt geladen...