Direct naar artikelinhoud

Sportblog - Rien Vernooij jaar geschorst voor vechtpartij tijdens honkbaltopper

Van fabelachtige doelpunten tot nieuwe sporthelden. Nieuws over transfers, records en opvallende tweets uit de sportwereld. Hier bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige sportblog terug).

Rien VernooijBeeld PRO SHOTS

11:52 donderdag 9 juni 2016

Honkballer Rien Vernooij is voor een jaar geschorst. De commissie strafzaken van de honkbalbond legde de speler van Curaçao Neptunus deze zware sanctie op wegens wangedrag in de competitiewedstrijd tegen L&D Amsterdam op 27 mei.

De topper tussen de regerend kampioen uit Rotterdam en L&D Amsterdam werd in de vierde inning gestaakt, nadat de honkballers van beide ploegen met elkaar op de vuist waren gegaan. Vernooij wordt als de aanstichter van het geweld gezien. Hij rende het veld in om een tegenstander vol op zijn gezicht te slaan. Daarna barstte een grote vechtpartij los.

Vernooij is voormalig profhonkballer. De 26-jarige binnenvelder van Curaçao Neptunus was dit seizoen een van de beste slagmannen in de hoofdklasse; hij sloeg in 17 wedstrijden 26 honkslagen.

Naast Vernooij hebben ook vijf andere spelers een straf gekregen. Gilmer Lampe van L&D Amsterdam is voor tien wedstrijden geschorst, zijn ploeggenoten Michael Duursma en Linoy Croes zijn voor vier duels uitgesloten. Raily Legito en Dwayne Kemp van Curaçao Neptunus zijn voor drie wedstrijden geschorst.

De langdurige schorsing van Vernooij is de tweede forse straf die de commissie strafzaken van de honkbalbond dit seizoen uitdeelt. Vorige maand werd Stanley Engelhardt geschorst tot 1 september 2016. De assistent-coach van Corendon Kinheim kreeg de straf opgelegd voor zijn gedrag na afloop van de wedstrijd van de Haarlemse ploeg tegen Pickles UVV op 12 mei.

De gestaakte wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam wordt op dinsdag 14 juni in zijn geheel overgespeeld in Rotterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

09:30 donderdag 9 juni 2016

Het legendarische doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 was bijna afgekeurd. Rémi Harrel, die destijds grensrechter was, heeft in een interview in de Franse krant Le Parisien laten weten te hebben overwogen om Van Bastens doelpunt tegen de Sovjet-Unie wegens buitenspel af te keuren.

Volgens de toen geldende buitenspelregel mocht een voetballer bij het ontvangen van de bal niet op een lijn staan met de voorlaatste tegenstander. Harrel twijfelde of Van Basten na de voorzet van Arnold Mühren niet op één lijn stond met de Sovjet-verdediging.

‘Ik kan het mij nog goed herinneren. Ik wilde mijn vlag omhoog doen. Maar toen ik zag hoe mooi het doelpunt was, liet ik mijn arm naar beneden’, vertelt Harrel in Le Parisien. Harrel besloot zijn vlag naar beneden te houden. 'Waarschijnlijk had ik wel gevlagd als de bal over het doel was gegaan.’

Harrel erkent dat het achteraf gezien het doelpunt van Van Basten geen buitenspel was. ‘Maar ik overwoog zeker om de treffer af te keuren. Het zou de ergste beslissing in mijn loopbaan zijn geweest.’

Oranje won uiteindelijk met 2-0 van de Sovjet-Unie door de openingstreffer van Ruud Gullit en de wereldgoal van Van Basten en werd zo Europees kampioen. De buitenspelregel werd in 1990 aangepast. Een speler mag nu op gelijke hoogte staan met de voorlaatste tegenstander als hij wordt aangespeeld.

Twitter bericht wordt geladen...

Sportblog - Rien Vernooij jaar geschorst voor vechtpartij tijdens honkbaltopper
Beeld Still Youtube

19:00 woensdag 8 juni 2016

De KNVB heeft ingegrepen bij een opmerkelijke competitieontknoping in een Gelderse jeugdcompetitie. Koploper Diosa-Niftrik B1 werd op de slotdag van de voetbalcompetitie op doelsaldo voorbijgestreefd door Eendracht '30, dat met 23-0 won van Avios-DBV. De KNVB startte een onderzoek en heeft woensdag alle resultaten van Avios geschrapt. Daarbovenop komt nog een boete van 1.000 euro, waarvan 750 euro voorwaardelijk.

'We hebben het op een akkoordje gegooid', bekende Eendracht '30-bestuurslid Wienie Nillissen na de wedstrijd. 'Alle clubs uit onze competitie ergeren zich aan de clubscheidsrechters van Diosa-Niftrik. Die zijn zo vreselijk partijdig', meldde Omroep Gelderland. Op die woorden kwam Nillissen een dag later terug.

De clubs ontkenden later dat ze het op een akkoordje hadden gegooid. Avios zou een pretopstelling hebben gemaakt voor de laatste wedstrijd. Zo was de doelman normaliter middenvelder. 'De motivatie was nul komma nul', zei Avios-voorzitter Henk Fenten eerder. 'Maar ze hebben de consequenties daarvan niet helemaal overzien.'

Volgens De Gelderlander heeft de KNVB er bewust voor gekozen om alle resultaten te schrappen en niet alleen de uitslag van de laatste speelronde. De voetbalbond wil het signaal afgeven dat dit soort acties onacceptabel zijn. Diosa-Niftrik kan na de sanctie alsnog het kampioenschap vieren. Eendracht '30 blijft steken op de tweede plaats.

Verloor Avios bewust?

Koploper Diosa-Niftrik zag een zeker geacht en reeds gevierd kampioenschap door de vingers zag glippen. Een 'gewone' winstpartij was niet genoeg voor Eendracht '30, dat over evenveel punten beschikte als Diosa-Niftrik. Het doelsaldo sprak 21 goals in het nadeel.

Verloor Avios bewust?
Beeld anp

11:53 woensdag 8 juni 2016

De Brit Greg Rutherford, regerend olympisch kampioen verspringen, heeftuit angst voor het zikavirus zijn sperma laten invriezen. Dit heeft zijn partner Susie Verrill woensdag bekendgemaakt in een artikel in het e-magazine Standard Issue.

‘We willen later nog kinderen. Ik wil niet in een situatie belanden die we hadden kunnen voorkomen’, aldus Verrill, die zelf heeft besloten om niet met haar zoontje naar Rio af te reizen om Rutherford toe te juichen.. ‘Het onderzoek naar het zikavirus staat nog in zijn kinderschoenen en specialisten geven eerlijk toe dat er nog heel wat vraagtekens bestaan. Ik stel vast dat meer dan honderd medische experts hebben benadrukt dat de Olympische Spelen verplaatst moeten worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.’

Brazilië kampt met een uitbraak van het zikavirus, een ziekte die wordt overgedragen door muggen en vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen omdat het virus kan leiden tot hersenschade bij ongeboren baby’s.

Rutherford is niet de enige die maatregelen heeft genomen. Eerder besliste de Amerikaanse wielrenner Tejay van Garderen al vanwege het zikavirus af te zien van deelname aan de Spelen in Rio.

Verloor Avios bewust?
Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

09:46 woensdag 8 juni 2016

'Code rood', schrijft de Madrileense sportkrant Marca vetgedrukt op de eigen website. Het onderstreept het gevoel in Spanje rond de nationale voetbalploeg, aan de vooravond van het EK in Frankrijk. Dinsdagavond werd de zogeheten uitzwaaiwedstrijd in Madrid met 1-0 verloren van Georgië.

Het was een regelrechte blamage voor de regerend Europees kampioen. 'De gevoelens zijn heel slecht, voorafgaand aan het EK' en 'een groteske nederlaag', schrijft El Mundo. Volgens Mundo Deportivo vertrekt Spanje met een slechte smaak in de mond naar Frankrijk, 'en met een bepaalde sfeer van bezorgdheid'. Tsjechië, Turkije en Kroatië - de landen in de EK-poule van Spanje - zijn namelijk 'veel beter' dan Georgië.

Volgens Estadio Deportivo toonde de wedstrijd tegen Georgië de tekortkomingen van Spanje. Dat schrijft ook Superdeporte. De krant meent dat de huidige selectie niet is opgewassen tegen tegenstanders als Georgië, die zich opsluiten in het eigen strafschopgebied. De ploeg mist afmakers. Alleen Andres Iniesta onttrok zich aan de malaise.

Met het teleurstellende WK in Brazilië twee jaar geleden nog vers in het geheugen (uitgeschakeld in groepsfase), is de sfeer rond de Spaanse nationale ploeg in tijden niet zo slecht geweest. De gloriejaren met twee EK-titels (2008, 2012) en een wereldkampioenschap (2010) lijken even vergeten. Maar, zoals het vaak gaat op grote toernooien, kan dat na drie groepswedstrijden opeens compleet anders zijn.

Gerard Piqué, verdediger van Spanje, baalt na het missen van een kans tegen Georgië.Beeld ap
De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque tijdens de wedstrijd tegen Georgië.Beeld epa

18:36 dinsdag 7 juni 2016

De Italiaanse voetbaltrainer en voormalig voetballer Giampiero Ventura zal na het EK deze zomer in Frankrijk aantreden als bondscoach van Italië. De 68-jarige Ventura ondertekent een contract tot en met het WK van 2018 in Rusland, zo valt te lezen in verschillende Italiaanse media.

Ventura zou daarmee Antonio Conte vervangen. Die vertrekt na het EK om bij Chelsea aan de slag te gaan, zo werd al in maart aangekondigd. Voor de start van het EK zou bekend moeten zijn wie hem opvolgt.

Ventura heeft hiervoor gewerkt bij Torinpp, Sampdoria, Udinese, Napoli, Pisa en Bari.

Giampiero VenturaBeeld ap

16:09 dinsdag 7 juni 2016

Wielrenner Peter Sagan, de huidige wereldkampioen op de weg, komt bij de Olympische Spelen uit in het moutainbiken. Hij rijdt in Rio de cross country, meldde dinsdag het olympisch comité van Slowakije.

Sagan stond vrijwillig zijn plek voor de wegrace af aan Martin Haring, zelf een mountainbiker en veldrijder. Sagan vindt het parcours in Rio, dat enkele klimmetjes bevat, te veeleisend. Bovendien komt de wegwedstrijd volgens de wereldkampioen te snel na het einde van de Tour de France, waarvan de laatste etappe op 24 juli wordt verreden.

Sagan wilde zelf graag op de mountainbike uitkomen en zijn wens wordt vervuld. Na de Ronde van Frankrijk gaat Sagan vier weken specifiek trainen voor het mountainbiken dat op 21 augustus op het olympisch programma staat.

'Het is niet de bedoeling dat hij alleen maar zal deelnemen, Sagan wil ook voor de medailles strijden', liet een woordvoerder van het Slowaakse comité weten.

Sagan heeft een verleden als moutainbiker. In 2008 werd hij wereldkampioen bij de beloften. Eind april reed hij al twee wedstrijden in Oostenrijk en Tsjechië om er weer in te komen. Die verliepen overigens niet helemaal vlekkeloos: Sagan gaf in Oostenrijk op na een valpartij.

Verloor Avios bewust?
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

11:20 dinsdag 7 juni 2016

'Ibra is gekomen en heeft de macht gegrepen in Frankrijk.' Dixit Zlatan Ibrahimovic, die zich in een interview met de Franse krant Le Monde weer van zijn bescheiden kant laat zien.

De afzwaaiende spits van Paris Saint-Germain, nooit verlegen om een compliment aan zichzelf, stelt dat hij Frankrijk meer heeft geholpen dan president François Hollande. 'Ik betaal mijn belasting, ik help dit land veel.' Hollande, wiens populariteit op een historisch dieptepunt staat, kan de steun van 'Ibra' wel gebruiken. 'Ik kan hem populair maken als ik wil, maar ik weet niet of ik daar zin in heb.'

De Zweedse spits vertrekt deze zomer, hoogstwaarschijnlijk naar Manchester United. Voor dinsdag staat een grote presentatie rond zijn kledinglijn gepland (A-Z Sportswear: 'van amateur tot Zlatan'). In Le Monde poseert hij alvast met een shirt, bij wijze van gratis reclame. Maar mogelijk volgt er deze week dus ook nog nieuws over zijn transfer naar de Premier League.

Voor het geld hoeft de vedette het niet te doen, zou je zeggen. Le Monde schat dat Ibrahimovic dit seizoen een jaarsalaris had van 20 miljoen euro. 'De eerste zes maanden', corrigeert Zlatan. 'Wat is veel? Ik weet niet of het veel is.' De markt bepaalt de prijs, zo onderschrijft hij met een simpele hoofdrekensom: 'Als een andere speler zus of zo verdient, en ik tien keer beter ben dan hij, hoeveel is dat dan? Tien keer zoveel.'

Twitter bericht wordt geladen...

Zlatan Ibrahimovic:'Ik betaal mijn belasting, ik help dit land veel.'Beeld afp

21:59 maandag 6 juni 2016

De beste basketballer van de Amerikaanse NBA is in augustus niet te bewonderen op de Olympische Spelen in Rio. Stephen Curry heeft zich afgemeld bij het Amerikaanse team. Hij bracht maandag een verklaring uit. Curry is momenteel nog met zijn ploeg Golden State Warriors in strijd verwikkeld om de titel in de NBA tegen Cleveland Cavaliers.

De sterspeler is op het moment suprême echter niet op zijn allerbest vanwege lichamelijk ongemak. Zijn knie- en enkelklachten zijn ook de voornaamste oorzaak zich niet in Rio te laten zien.

'Het is een geweldige eer om voor je land te mogen spelen en USA op de borst te dragen, maar ik moet deze zomer voorrang geven aan herstel van mijn lichaam, zodat ik weer fit ben als het nieuwe NBA-seizoen begint.'

Twitter bericht wordt geladen...

Verloor Avios bewust?
Beeld ap

23:51 donderdag 2 juni 2016

De fanatieke supporters van Ajax, in de vakken 424 en 425 van de Amsterdam Arena, samen Vak 410 geheten, houdt op te bestaan. Dat heeft de supportersgroep donderdagavond bekend gemaakt op de eigen website. Aanleiding is de keuze van Ajax om vanaf volgend seizoen de Zuidtribune in de ArenA te veranderen in een staantribune voor de F-side en Vak 410.

De veiligheid zou het belangrijkste argument voor Ajax zijn om Vak 410, dat in de hoek op de tweede ring huisde, een andere plek in de Amsterdam Arena. Volgens het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub zou regelmatig bier, vuurwerk en andere voorwerpen op de eerste ring van het stadion belanden.

Vak 410, dat in 2001 begon als een initiatief tijdens de bekerwedstrijd van Ajax tegen Vitesse om meer sfeer te creëren in de Amsterdam Arena, ziet dat echter dus niet zitten. ‘Met de verhuizing naar Zuid 1 kwam er voor ons een hele belangrijke vraag om te beantwoorden. Kan Vak 410 nog zichzelf zijn op een tribune van 4500 man?’, schrijven de fanatieke supporters.

‘Na lang wikken en wegen en het voeren van vele gesprekken met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat dit voor ons niet mogelijk is. Het unieke karakter wat Vak 410 eigen was zal in onze ogen verdwijnen en dus hebben wij besloten om te stoppen met Vak 410 als supportersgroep.’

Twitter bericht wordt geladen...

Verloor Avios bewust?
Beeld Facebook

21:26 donderdag 2 juni 2016

Bokslegende Muhammad Ali is donderdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in zijn woonplaats Phoenix wegens een stoornis in de ademhaling. Volgens een woordvoerder van de familie wordt de 74-jarige Amerikaan omringd door een team van artsen, verkeert hij in een goede conditie en zal hij niet lang in het ziekenhuis hoeven te blijven. Ali werd in december 2014 opgenomen in een ziekenhuis wegens een ernstige infectie van de urinewegen. Het duurde een aantal weken voordat hij daarvan was hersteld.

Ali lijdt al ruim dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. Volgens een vriend brengt hij tegenwoordig dagelijks de meeste tijd door in een rolstoel.

Ali, ook wel 'The Greatest' genoemd, is oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De voormalige olympisch kampioen (1960) werd legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, zijn trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

Twitter bericht wordt geladen...

Verloor Avios bewust?
Beeld ap

17:16 woensdag 1 juni 2016

Tom Boonen komt met een opmerkelijk voorstel in de discussie over de veiligheid in wielerkoersen. De Belgische klassiekerspecialist pleit voor meer motoren in de koers.

'Als er meer motoren zijn, hoeven die het peloton minder vaak voorbij te rijden', zegt Boonen woensdag in Het Nieuwsblad.

Motoren in de koers staan de laatste maanden nadrukkelijk ter discussie. Die discussie laaide extra op na een massale valpartij in de Ronde van België, veroorzaakt door twee motorrijders die het peloton wilden passeren. Negentien renners raakten gewond, van wie Stig Broeckx nog altijd in coma ligt in het ziekenhuis.

'Het probleem is nu dat sommige motards erg gejaagd zijn, want zij moeten voor het peloton het verkeer regelen. Meer motoren zou voor hen de tijdsdruk wegnemen. Want het peloton passeren is op zich niet gevaarlijk. Op het juiste moment kan dat perfect. Het probleem is dat het nu vaak noodgedwongen gebeurt op een moment dat het voor de renners niet prettig is.'

Verloor Avios bewust?
Beeld photo_news
Verloor Avios bewust?
Beeld photo_news

15:58 woensdag 1 juni 2016

Mitchell van der Gaag staat de komende twee seizoenen aan het roer bij Excelsior. De eredivisie-club heeft dat woensdag bekendgemaakt. De oud-trainer van FC Eindhoven volgt Alfons Groenendijk op, die er na zijn eerste seizoen de brui aan geeft.

De 44-jarige oefenmeester ziet overeenkomsten tussen Excelsior en zijn oude club, 'maar in Rotterdam is alles net wat groter en verder.'

Van der Gaag keerde na avonturen in Portugal en Cyprus terug naar Nederland om Eindhoven onder zijn hoede te nemen. Met die Brabantse club eindigde hij als vierde in de Jupiler League en bereikte hij de play-offs. NAC Breda was daarin te sterk.

'Er ligt een uitdaging om goede spelers aan te trekken en een nieuwe ploeg neer te zetten', licht de trainer zijn keuze toe. 'Daar heb je tijd voor nodig, maar die is er niet. Het wordt dus de komende tijd een kwestie van keihard werken'.

Mitchell van der Gaag.Beeld anp

07:49 woensdag 1 juni 2016

Karim Benzema zit nooit verlegen om een klein mediarelletje. De spits van Real Madrid is de grote afwezige op het EK in eigen land Frankrijk. Officieel vanwege de afpersingszaak die tegen hem loopt, al vermoedt Benzema een andere verklaring.

Bondscoach Didier Deschamps is 'gezwicht voor de druk van een racistische partij in Frankrijk', zo stelt de vedette in een interview met de Spaanse sportkrant Marca, daarmee doelend op de het Front National. In deze overtuiging staat hij overigens niet alleen. Voetballegende Eric Cantona suggereerde vorige week al dat het ontbreken van de spits en Nice-middenvelder Hatem Ben Arfa van doen had met hun etnische afkomst.

Deschamps zegt Benzema buiten de selectie te houden vanwege de rechtszaak die tegen hem loopt. Een pikante kwestie: mede-international Mathieu Valbuena is afgeperst met een sekstape door een vriend van Benzema, die op zijn beurt zou hebben bemiddeld tussen beide heren. Onbegrijpelijk, vindt de spits. 'Ik ben nog niet veroordeeld en ik word als onschuldig verondersteld', zegt hij. 'Men moet wachten op de uitspraak van de rechter.'

Ongemakkelijk op het veld had het in ieder geval niet hoeven zijn; Deschamps heeft ook Valbuena thuisgelaten.

Benzema is niet geselecteerd voor Les Bleus.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:30 dinsdag 31 mei 2016

In een stemming onder ruim veertig schrijvende voetbaljournalisten is Kenneth Perez gekozen als beste voetbalanalist op tv. In de verkiezing op verzoek van de VARAgids kozen twaalf van de 42 journalisten voor de oud-voetballer van onder andere AZ, Ajax, PSV en FC Twente. Als tweede werd Ronald de Boer genoemd, als derde Wim Kieft.

Perez analyseert voetbalwedstrijden voor FOX Sports. 'Hij vertelt dingen die je zelf niet waren opgevallen', motiveert Bart Vlietstra van De Volkskrant zijn keuze voor de Deen. 'Perez is objectief, afstandelijk, kalm en oordeelt als het moet met een vleugje cynisme', zegt Henk Hoijtink van Trouw over hem.

Anton Lippold van Voetbal International koos ook voor Perez vanwege zijn 'vermakelijke arrogantie'. 'Hij straalt uit dat hij het liefst het hele voetbalweekend alleen aan het woord zou komen. Mijn zegen heeft-ie. Hij is met afstand de beste voetbalanalist op de Nederlandse televisie. Hij voegt echt iets toe aan een wedstrijd, zonder in clichés te vervallen – iets waar een aantal van zijn collega's zich wel aan bezondigt.'

Valentijn Driessen van De Telegraaf meent dat Perez beschikt over 'veel voetbalverstand, parate kennis en een goed beargumenteerde mening'. 'Hij is direct, zonder aanzien des persoons', áldus Driesen.

Twitter bericht wordt geladen...

Kenneth PerezBeeld pro shots

09:58 dinsdag 31 mei 2016

De boom, de bunker, het meertje – een golfbaan kent meerdere hindernissen die de golfer moet trotseren wil hij of zij het balletje in de hole putten. De Amerikaan Charles Helms stuitte echter op een nieuwe belemmering toen hij een alligator van reusachtig formaat over de golfbaan zag paraderen.

Helms stond met een vriend te spelen op een baan in Palmetto, Florida, toen hij het reptiel spotte. 'Ik was verbijsterd en stil', vertelt de Amerikaan achteraf aan ABC Action News. Met zijn telefoon filmde Helms hoe de 'Goliath gator', zoals ABC het dier noemt, ogenschijnlijk stoïcijns over de green sjokt. Helms schatte een lengte van 4,5 meter.

Bij navraag aan de organisatie blijkt het bezoek van 'Goliath gator' verre van uitzonderlijk. De alligator is kind aan huis, vertelt een werknemer aan 3 News. 'Hij valt niemand lastig en niemand stoort hem, hij is als een mascotte voor de baan.' Sommige bezoekers gaan op de foto terwijl ze op de rug van het reptiel zitten.

Zijn aanwezigheid legt de golfbaan geen windeieren. Golfers komen speciaal er naartoe in de hoop een glimp van 'Goliath gator' op te vangen. En natuurlijk om te golfen.

Still uit het filmpje van Helms.Beeld YouTube

18:48 maandag 30 mei 2016

De internationale wielerunie UCI legt de laatste hand aan nieuwe regels die het aantal motoren en auto's in wielerkoersen moeten beperken. Ook kijkt de wielerunie naar het gewicht van de motoren die worden gebruikt. De UCI heeft dat maandag laten weten in een verklaring na het ernstige ongeval zaterdag in de Ronde van België.

In de koninginnenrit van de Belgische etappekoers veroorzaakten twee motorrijders een massale valpartij. Negentien renners raakten betrokken, van wie er elf naar het ziekenhuis moesten. Stig Broeckx was het grootste slachtoffer. De renner van Lotto-Soudal ligt met bloedingen in de hersenen en in coma in het ziekenhuis in Aken. Uit protest staakten de renners de strijd na het ongeval.

Het profpeloton werd de laatste tijd vaker opgeschrikt door incidenten met motorrijders. 'We hebben te veel incidenten gehad. Het is van cruciaal belang dat we al het mogelijke doen om de renners te beschermen tegen onnodige risico's', zegt UCI-voorzitter Brian Cookson in de verklaring.

Spritn gisteren in de Baloise Belgium Tour, waar Lotto-Soudal eerder niet van start gingBeeld anp

12:13 maandag 30 mei 2016

FC Barcelona speelt volgend seizoen weer in shirts met verticale banen. De Catalaanse voetbalclub brak vorig jaar met zijn ruim 110 jaar oude traditie, door voor het eerst de blauwe en rode banen horizontaal over het tenue te laten lopen. Die breuk met het verleden leidde tot veel negatieve reacties van de Barça-fans.

Barcelona en kledingsponsor Nike bleken daar gevoelig voor, want de Spaanse kampioen en bekerwinnaar presenteerde maandag het nieuwe shirt voor volgend seizoen waarop de banen weer verticaal lopen. De rode en blauwe banen bestaan zelf ook weer uit lichte en donkere strepen, een verwijzing naar het tenue van 25 jaar geleden. De ontwerpers hebben zich namelijk laten inspireren door het shirt dat het 'Dream Team' van Johan Cruijff droeg in het historische seizoen 1991-1992.

De ploeg van Cruijff, die op 24 maart overleed, won toen voor het eerst in de clubhistorie de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions league. Overigens speelde Barcelona tijdens die Europese finale tegen Sampdoria in het oranje. Ronald Koeman bezorgde het Dream Team van Cruijff n de verlenging de winst uit een schitterende vrije trap (1-0).

Opvallend aan het nieuwe shirt van Barcelona is ook de afwezigheid van sponsors, behalve het gekende Nike-logo. Qatar Airways staat niet meer op het shirt omdat de voetbalclub nog geen nieuwe sponsordeal heeft gesloten.

Verloor Avios bewust?
Beeld FC Barcelona

Twitter bericht wordt geladen...