Strafklacht tegen burgemeester Landen en dj Jos

© Karel Hemerijckx

© RUDI VAN BEEK

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Minderhedenforum stapt naar het parket van Leuven om een onderzoek te eisen naar het optreden van het Vlaams-Brabantse Landen tegen een groep woonwagenbewoners. Er zijn 'verschillende inbreuken' gepleegd op de strafwetgeving, luidt het. Opvallend is dat ook DJ Jos geviseerd wordt.

jns

De burgemeester van Landen, Gino Debroux (SP.A), kwam in opspraak omdat hij een groep woonwagenbewoners van een industrieterrein wilde verdrijven met luide muziek. Debroux schakelde lokale plaatsjesdraaier DJ Jos in en huurde een muziekinstallatie van 14.400 watt. Uiteindelijk werd na onderhandelingen tussen de politie en de woonwagenbewoners een oplossing bereikt, maar Debroux werd bedolven onder negatieve reacties.

Het Minderhedenforum nam intussen advocaat Walter Damen onder de arm. 'Naast een klacht bij de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant en één bij de bevoegde minister van Binnenlands Bestuur over de wettelijkheid van de genomen maatregel, vragen we ook het parket om een onderzoek', zegt Damen. Hij wijst op inbreuken zoals opzettelijke slagen of verwondingen, onmenselijke behandeling gepleegd op een persoon van kwetsbare toestand en belaging.

'Dj is medeplichtig'

Het Minderhedenforum viseert voornamelijk de burgemeester, maar ook DJ Jos blijft niet buiten schot. 'Daders moeten niet verheven worden tot cultfiguren op de Gentse Feesten of op Tomorrowland, maar moeten net ter verantwoording worden geroepen voor hun bewuste daden en desnoods hiervoor worden vervolgd', zegt het Minderhedenforum. Woordvoerder Bram Sebrechts verduidelijkt dat DJ Jos medeplichtig is omdat hij nu eenmaal de knoppen van de muziekinstallatie bediende.

Het Minderhedenforum klaagt ook dat provinciegouverneur Lodewijk De Witte zijn verantwoordelijkheid als toezichthoudende overheid niet heeft genomen. 'Dat daarnaast de politieke wereld weinig onderneemt, doet niets af van de verplichting van Vlaanderen om woonwagenbewoners te beschermen tegen zo'n aberraties', zegt directeur Wouter Van Bellingen.

Als de feiten bewezen worden, riskeren Gino Debroux en dj Jos in theorie tot maximaal 10 jaar celstraf, schrijft Het Laatste Nieuws. De burgemeester moet ook een tuchtstraf vrezen. Eerder raakte ook al bekend dat auteursrechtenvereniging Sabam de burgervader zou contacteren voor de verschuldigde auteursrechten van de intussen beruchte dj-set.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen