© Lisa Van Damme; LVD

‘Regelmatig vergissingen met geneesmiddelen tijdens ziekenhuisopname’

De Vlaamse Zorginspectie heeft de eerste achttien verslagen van haar ziekenhuisinspecties online gepubliceerd. Test-Aankoop heeft die doorgenomen en de problemen opgelijst. Een van de opmerkelijkste vaststellingen is dat de inspecteurs in de helft van de ziekenhuizen rond medicatie (ernstige) risico’s vaststelden voor de veiligheid van de patiënt.

svg

‘Tijdens een ziekenhuisopname gebeuren regelmatig vergissingen, vooral met geneesmiddelen. Patiënten kunnen daardoor complicaties oplopen die eigenlijk te voorkomen zijn’, zegt de consumentenvereniging. De inspecteurs controleerden in welke mate het ziekenhuis maatregelen neemt om risicovolle situaties te vermijden. Gevaarlijke middelen moeten bijvoorbeeld correct gelabeld zijn.

Test-Aankoop noemt de resultaten voor de geneesmiddelen ‘over het algemeen ondermaats’. Bij acht ziekenhuizen werd één verbeterpunt opgemerkt waar dringend werk van gemaakt moet worden. Het AZ Zeno Campus Blankenberge kreeg twee zo’n opmerkingen en moet een nieuwe inspectie ondergaan.

Geen medische opdracht

‘Voor maar liefst 62 procent van de gecontroleerde medicatie toegediend via infuus of inspuiting werd namelijk geen medische opdracht aan de verpleegkundigen teruggevonden. Bovendien werden op geen enkele van de vier gecontroleerde afdelingen gevaarlijke of op elkaar gelijkende geneesmiddelen specifiek gelabeld of afzonderlijk bewaard’, merkt Test-Aankoop op.

Het Blankenbergse ziekenhuis komt over alle inspectieverslagen bekeken ook als slechtste uit de bus, met zeven oranje knipperlichten en drie rode knipperlichten. Bij rode knipperlichten is er een ernstige tekortkoming waardoor een herinspectie nodig is. Van de oranje knipperlichten moeten er twee zijn op één thema om een herinspectie noodzakelijk te maken. De directie van het ziekenhuis was donderdagvoormiddag niet beschikbaar voor een reactie.

Topje van de ijsberg

Overigens is nog lang niet van alle Vlaamse ziekenhuizen een inspectieverslag gepubliceerd. Er zijn zo’n 60 ziekenhuizen (90 campussen) te controleren in Vlaanderen. Tegen eind dit jaar zal een rapport opgesteld worden waarin alle verslagen samengelegd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer