Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR).© photo news

Keuze van kandidaat-eurocommissaris met twee weken uitgesteld

De coformateurs van de federale regering hebben de keuze van de Belgische kandidaat-eurocommissaris met twee à drie weken uitgesteld. België is daardoor nog altijd een van de slechts zes landen die nog geen kandidaat-commissaris hebben.

Wim Winckelmans, Michiel Snoeck

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo, die nog steeds de contacten met de Europese Commissie verzorgt, had aan de federale coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) gevraagd om tegen vandaag een advies te geven over de Belgische kandidaat. Maar de onderhandelaars stellen die keuze nu met twee à drie weken uit. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

Vanaf 18 augustus, wanneer de onderhandelaars voor de Zweedse coalitie voor het eerst zullen samenzitten, kan de kwestie dan weer op tafel komen.

Europees parlementslid Marianne Thyssen (CD&V), ontslagnemend vicepremier Didier Reynders (MR) en huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) worden genoemd als voornaamste kandidaten.

Lijstje van zes zonder kandidaat-commissaris

Eerder deze week stelde Frankrijk Pierre Moscovici, voormalig minister van Financiën, voor als kandidaat-commissaris, bij voorkeur voor de portefeuille Economische Zaken. Daardoor resten nu nog maar zes landen die nog geen kandidaat hebben voorgesteld. Daarbij dus ook België.

Hoewel de Europese benoemingen, met onder andere een opvolger voor buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, vast zitten, slinkt de kans dat de Belgische eurocommissaris een gewichtige portefeuille krijgt. Jean-Claude Juncker, Europees Commissievoorzitter, is hoogstwaarschijnlijk aan het puzzelen met de al gekende kandidaat-commissarissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER