Op een kier

Zelfs paus Franciscus stak niet echt onder stoelen of banken dat hij ontgoocheld is over de uitkomst van de bisschoppensynode die zich de voorbije weken over de hedendaagse familiekwesties gebogen heeft. Zijn twee voorgangers lieten er nooit twijfel over bestaan dat ze zouden blijven vasthouden aan de conservatieve leer, maar Franciscus wil de Kerk laten evolueren. Zeker in Europa is de kloof tussen de beleefde moraal en de kerkelijke leer immers bijzonder groot geworden. Openheid naar homoseksuelen en gescheiden gelovigen wordt meer en meer noodzakelijk om de Kerk hier ook in de eenentwintigste eeuw relevant te houden.

Liesbeth Van Impe

Het heeft niet mogen zijn. Het was bij tijden nipt, maar de stemming op die punten laat nog eens een onverzettelijke Kerk zien. En zo blijven de bisschoppen op twee benen hinken: homoseksualiteit mag niet tot discriminatie leiden (het tegendeel zou in strijd zijn met de Rechten van de Mens), maar de homoseksuele daad wordt nog altijd veroordeeld. Je mag het zijn, je mag het niet doen. Een warm welkom voor iedereen, ongeacht de geaardheid, kan je dat nog altijd niet noemen. En ook voor hertrouwde, gescheiden of ongehuwd samenlevenden blijven de oude denkbeelden overeind.

Als maatschappij hebben we geleerd niet zwart-wit te denken over de vele samenlevingsvormen waarbinnen mensen verantwoordelijkheid voor elkaar opnemen. De synode is daarmee een gemiste kans geworden. Waarnemers wanhopen echter niet. Franciscus weet nu hoe sterk de tegenstand nog is. Maar hij liet de wereld ook weten dat de geesten aan het evolueren zijn. De Antwerpse bisschop Bonny, die voor de synode voor openheid pleitte, staat hoegenaamd niet alleen. Het zou verwonderen als dit de laatste poging van Franciscus was om alsnog een doorbraak te forceren.

Waarom is het zo belangrijk dat de deur op een kier blijft staan? In de eerste plaats voor veel katholieke gelovigen zelf. De intolerantie van de officiële Kerk is voor hen steeds moeilijker te verzoenen met de christelijke leer van liefde, openheid en tolerantie.

In een tijd waarin verschillende religies worstelen met de spanning tussen oude teksten en doctrines en de moderne samenleving kan de Kerk bovendien een belangrijk signaal geven. Een signaal dat het geloof kan evolueren, zonder dat de kern ervan verloren gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen