‘Wat Van der Plaetsen overkwam, mag echt nooit meer gebeuren’

© pn

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) gaat de ‘pijnlijke, betreurenswaardige en vermijdbare’ zaak van Thomas Van der Plaetsen – eerst gebrandmerkt als dopingzondaar, uren later kankerpatiënt – rechtstreeks aankaarten bij het dopingagentschap WADA. Hij pleit ervoor om sporters die positief testen eerst op een hoorzitting te laten verschijnen, voor ze voorlopig geschorst worden. Nu gebeurt het omgekeerde.

pieter huyberechts en glynis procureur

Meerkamper Thomas Van der Plaetsen (23) is gisteren al geopereerd. Hij zal zich ver weg van de schijnwerpers houden om in alle rust te herstellen, schijnwerpers waarin hij ongewild is terechtgekomen na een ‘positieve’ dopingplas die deze week uitlekte.

Hans Cooman, hoofdarts dopingcontroles van de Vlaamse Gemeenschap, spreekt van een pijnlijke zaak. ‘Als de concentratie HCG (het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine, nvdr.) in zijn urine lager was geweest dan 5 milliliter, dan was hij nooit in die schijnwerpers terechtgekomen. Het WADA schrijft voor dat wie boven die 5 milliliter zit, zoals Thomas, meteen voorlopig geschorst moet worden. ‘Dat is, volgens ons, een lacune in de huidige internationale antidopingcode’, zegt Cooman. ‘Net omdat bij die concentratie HCG een tumor nooit uit te sluiten valt. Wat Thomas is overkomen, zou eigenlijk nooit meer mogen gebeuren. Beter zou zijn: wachten op duidelijkheid en dan indien nodig schorsen.’

‘Regels aanpassen’

Uitspraken waar Philippe Muyters zich achter schaart. De minister van Sport zetelt sinds vorig jaar als Europees expert in de Foundation Board van het WADA. Hij zei gisteren de affaire rechtstreeks te zullen aankaarten bij het WADA. Het verhogen van die bovengrens van 5 milliliter wil hij alvast op de agenda. Ook wil hij in Vlaanderen het huidige systeem aanpassen. Zo is hij er voorstander van om sporters die positief testen de kans te geven zich op een hoorzitting te verantwoorden, vooraleer ze voorlopig worden geschorst. Het principe: eerst luisteren, dan pas brandmerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen