© PVL

Duo verzamelt Beverse kroegen van vroeger en nu in een boek

In

Van Staminee tot Café

maken Wilfried Andries en Gerda Drieghe een kroegentocht langs de volkscafés van vroeger en de enkele die er nu nog zijn. Welkom in de wereld van Fien van de Lat en Den Toets.

PAUL VAN LANDEGHEM

Wilfried Andries en Gerda Drieghe werkten jarenlang aan deel 1 van hun boek Van Staminee tot Café. Wilfried is hoofdredacteur van het populaire lokale krantje De Beverse Klok dat tweemaal per maand verschijnt op 900 exemplaren en Gerda is er redactrice.

‘Al jaren loopt in De Beverse Klok de rubriek ‘Van Staminee tot Café’, waarbij we telkens een volkscafé van vroeger beschrijven’, vertelt Wilfried Andries. ‘Ondanks het feit dat volkscafés decennialang dezelfde naam droegen, moesten onze informanten die over hun vroegere stamcafé vertelden soms heel diep in hun geheugen graven. Wat iedereen zich wel vlot herinnerde, was de naam van de cafébaas of -bazin. Men ging een pint pakken bij Anna of Fabienne, of men kende alleen de bijnamen zoals ‘Fien van de Lat’ of ‘Den Toets’. Vaak hoorden we toch ook tegenstrijdigheden. Daarom vroegen we in elke aflevering aan de lezers om eventuele onjuistheden te melden of om plezante anekdotes of foto's van toen in te sturen. En dat alles is nu gebundeld in een eerste boek dat gaat over de cafés van Doel, Kallo, Kieldrecht, Verrebroek en Vrasene. Het tweede deel komt volgend jaar uit, met de cafés van Melsele, Beveren en Haasdonk.’

Van Staminee tot Café telt 180 bladzijden en kost 22 euro. Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel of bij de auteurs Gerda Drieghe (03-775 26 75) en Wilfried Andries (03-775 44 53).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER