© Leo De Nijn

Vrederechter legt Mechelen openstelling buurtwegen op

De stad Mechelen moet van de vrederechter afgesloten buurtwegen in Hombeek weer openstellen. Het stadsbestuur zal nu met de betrokken eigenaars een bemiddeling opstarten om de zaak ‘in der minne’ te regelen.

Leo De Nijn

“Wanneer we daar met de betrokkenen geen consensus over bereiken, dan zien we ons genoodzaakt om ze voor de rechter te slepen”, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor juridische zaken. De vzw Trage Wegen Hombeek is al lang vragende partij om kleine buurtweggetjes weer toegankelijk te maken voor wandelaars en fietsers. Sommige wegen zijn al meer dan dertig jaar ingepalmd door landbouwers of eigenaars. “Voor de fusie van gemeenten hield de veldwachter daar toezicht op dat deze wegen open bleven. Maar dat toezicht is de voorbije decennia weggevallen”, zegt Theo Slachmuylders van de vzw.

De vereniging is naar de vrederechter getrokken, omdat ze naar eigen zeggen geen gehoor kreeg bij de stad. “We begrijpen ook dat het op omgeploegde en bezaaide landbouwakkers niet meer zal lukken. Maar bij vele anderen wel. Dit moet opgelost worden met gezond verstand”, stelt Slachmuylders. Het stadsbestuur is een andere mening toegedaan. “We zien er het nut niet van in. Er zijn genoeg wandelwegen in het Hombeeks Plateau. Maar het vonnis van de rechter kunnen we niet naast ons neerleggen”, reageert schepen Hendrickx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER