Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Deze actie van de moslimgemeenschap is een sterke boodschap voor meer verdraagzaamheid

Vernielde graven op het Joodse kerkhof.

Een bijzonder succesvolle geldinzameling voor een gevandaliseerd Joods kerkhof in Missouri is een sterk signaal voor eenheid en verdraagzaamheid. In enkele uren tijd sprokkelde de moslimgemeenschap al genoeg geld bij elkaar om de schade te vergoeden.

Het initiatief werd genomen door Linda Sarsour van de moslimbeweging MPower Change en Tarek El-Messidi van CelebrateMercy. Hun bedoeling was tegen einde maart 20.000 dollar in te zamelen om de 170 graven te herstellen die vernield werden op een kerkhof in University City in de staat Missouri.

Dat bedrag hadden ze echter al in drie uur bij elkaar. Vandaag staat de teller al op meer dan 60.000 dollar. De actie werd inmiddels uitgebreid: met het geld willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk Joodse gemeenschapscentra steunen die de afgelopen maanden het doelwit werden van antisemitische acties.

Dit jaar alleen al hebben 54 Joodse gemeenschapscentra in de hele VS tientallen bommeldingen ontvangen

Dit jaar alleen al hebben 54 Joodse gemeenschapscentra in de hele VS tientallen bommeldingen ontvangen. Telkens ging het om vals alarm. 

Ook de Council on American Islamic Relations, een organisatie die opkomt voor de rechten van moslims, doet een duit in het zakje. Ze belooft een beloning van 5.000 dollar voor wie informatie kan geven die leidt tot de identificatie van de valse bommelders.

Witte Huis veroordeelt bedreigingen

De inspanningen van de moslimgemeenschap staan in schril contrast met de beschuldigingen die Republikeins politicus Rick Santorum gisteren uitte. "Als je naar de feiten kijkt, zie je dat dit antisemitisme veelal de verantwoordelijkheid is van de pro-Palestijnse of moslimgemeenschap", had hij gezegd aan CNN.

Het Witte Huis heeft de bedreigingen tegen de Joodse gemeenschap intussen ook veroordeeld. Al wekenlang luidde er kritiek dat de regering-Trump de golf van antisemitisme, die opwelde sinds zijn verkiezing, niet krachtdadig genoeg afkeurde.

"Haat en door haat gedreven geweld hebben geen plaats in een land dat gesticht is op de belofte van individuele vrijheid", klonk het. "De president heeft ruimschoots duidelijk gemaakt dat deze acties onaanvaardbaar zijn."