Direct naar artikelinhoud

Politie houdt verrassingscontroles bij autorijscholen in Brussel

Politie houdt verrassingscontroles bij autorijscholen in Brussel

De lokale politie van de Brusselse zone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) houdt sinds vanmorgen onaangekondigde controles bij de autorijscholen. Het is de eerste keer dat er in het Brussels gewest dergelijke controles plaatsvinden.

Naast de lokale politie werken ook verschillende inspectiediensten (RVA, RVSZ en sociale inspectie) mee aan de controles, die een initiatief zijn van Brussel Mobiliteit. Er wordt nagegaan of de autorijscholen wel in orde zijn met alle regels.

"We maken gebruik van drie motorrijders, die wagens van de autorijscholen tegenhouden in de buurt van hun centra. Daarna begeleiden ze de wagens naar een politiepost", zegt Frank De Vos, commissaris van de politie. "Daar controleren we dan of de voertuigen in orde zijn, of de rij-instructeur gebrevetteerd is en of de sociale wetgeving niet wordt overtreden. Alles samen voert een twintigtal mensen de controles uit."

"We zijn al actief sinds 9.30 uur, maar we veranderen regelmatig van plaats, om het verrassingseffect in stand te houden", aldus nog De Vos. De actie loopt wellicht nog tot 15.30 uur.

Kwaliteit verzekeren
Volgens Brussel Mobiliteit is het de bedoeling om in de eerste plaats de kwaliteit van de rijopleidingen te verzekeren. "De mensen betalen daar geld voor, dus dan willen we er ook voor zorgen dat ze een kwaliteitsvolle opleiding krijgen", zegt woordvoerster Camille Thiry.

Ze zegt dat er bij Brussel Mobiliteit ook al enkele klachten zijn binnengekomen over de autorijscholen. "Het gaat dan bijvoorbeeld over oplichting of over instructeurs die niet helemaal in orde zijn." De politie benadrukt dan weer niet over aanwijzingen te beschikken voor een algemeen probleem binnen de sector. "Maar het is wel zo dat wagens van rijscholen al sneller aan controles ontsnappen. Agenten hebben eerder de neiging om de leerlingen met rust te laten."

Brussel Mobiliteit zal vanavond nog communiceren over de resultaten van de controles.