© Serge Minten

“Geen douches, geen cafetaria, geen clubleven”

De meer dan 160 spelende leden van tennisclub Demerstrand in Diepenbeek pikken de houding van het gemeentebestuur tegenover hun sport niet meer. “Het Demerstrand wordt uitgebouwd tot een allround sportcentrum, maar voor ons is hier geen plaats meer”, zeggen penningmeester Nico Timmermans en speler Dominique Leurs. “Onze mensen kunnen vandaag niet douchen, er is geen cafetaria en wij mogen zelfs geen chalet plaatsen”, vult voorzitter Ludo Boons aan.

Dirk JACOBS

“We gunnen het de andere sporters zeker, maar tegelijk kijken we met lede ogen toe hoe de voetballers en de atleten wel dingen voor mekaar krijgen”, klinkt het bij het bestuur. “Dat de cafetaria-uitbater net nu failliet gaat, daar kan de gemeente weinig aan doen. Maar als wij dan meteen vragen om zelf een koelkast met drank te mogen plaatsen, omdat er anders niks is, dan krijgen we zelfs geen reactie. Hetzelfde probleem met de douches. We hebben er alle begrip voor dat er verbouwd wordt in de sporthal, maar dat wij niet kunnen douchen is toch onwaarschijnlijk. Bij onze interclubmeeting werd hier een triestige sanitaire container geplaatst. Echt, we waren doodbeschaamd.”

Wasserijstraat

“Men stelt ons een mogelijke verhuizing naar de Wasserijstraat voor. Naar de installaties van voetbalclub Diepenbeek VV De Zwaluw, wanneer die zouden fusioneren met SK Rooierheide en hier op het Demerstrand komt spelen. Maar dat die kantine tot op de draad versleten is, wordt netjes verzwegen. De gemeente zou er vijf pleinen aanleggen, evenveel als er nu zijn, maar wel compleet buiten het centrum. Waarom wil het Diepenbeekse bestuur, zoals oorspronkelijk voorzien, geen tennisvelden op het Demerstrand meer? Wat overal in Limburg kan, met energiezuinige verlichting, sproeisystemen en ga zo maar door, kan hier helemaal niet. Wij willen best mee investeren. Maar ook dat kan absoluut niet. Ze zijn ons duidelijk liever kwijt dan rijk.”

Vreemd

Diepenbeeks sportschepen Karen Alders (N-VA) reageert verbaasd. “We zijn de eersten om te erkennen dat de tennisclub vandaag zeker niet in de beste omstandigheden actief is. Daar proberen we mee oplossingen voor te vinden. Zo kunnen ze wel douchen in de sporthal. We gaan hen een toegangsbadge voor bezorgen waarmee ze exclusief een kleedkamer kunnen gebruiken. Daarnaast zijn ook wij mee een oplossing aan het zoeken voor het cafetariaprobleem. Met verschillende schepenen proberen we bij de brouwerij, die de concessie heeft, tot een snelle oplossing te komen. Maar voorlopig krijgen ook wij daar geen reactie. Het klopt dat we de tennisclub naar de Wasserijstraat willen verhuizen, omdat ze daar alle kansen hebben om zelf een eigen hal te bouwen. En niks zegt dat we dan als gemeentebestuur niet willen praten over mee investeren. Maar nu zullen we er nog minstens een jaar lang moeten proberen het beste van te maken en daar gaan we de club proberen bij te helpen.”