© REUTERS

1 / 3
thumbnail: null

EUROPA LEAGUE. Hazard en Tottenham-Belgen winnen ruim, De Bruyne scoort twee keer

Op de derde speeldag in de Europa League heeft Tottenham met 5-1 gewonnen van Asteras. Thorgan Hazard en Mönchengladbach wonnen met 5-0 van Limassol. Lille en Everton speelden 0-0 gelijk. Geen winnaar dus tussen Divock Origi en Romelu Lukaku. Dries Mertens was bedrijvig maar verloor met Napoli met 2-0 in Bern. Wolfsburg boekte een 2-4 zege op het veld van Krasnodar. Feyenoord verloor verassend met 3-1 bij Rijeka en Torino klopte Helsinki met 2-0.

vtvn

Groep A

Mönchengladbach - Limassol 5-0

Villarreal - FC Zürich 4-1

Bij Borussia M’Gladbach mocht Thorgan Hazard eens starten. De Belg zag ploegmaat Traoré al na elf minuten de score openen tegen Limassol. De Cypriotische defensie zag er wel niet goed uit. De Duitsers domineerden en stelden doelman Bruno Vale meermaals op de proef. Onder andere Max Kruse was enkele keren gevaarlijk. Ook Hazard kwam dicht bij een doelpunt. Ook na de pauze was Mönchengladbach de beste ploeg. Hrgota maakte er in de 56e minuut dan ook verdiend 2-0 van, in de rebound van een schot van Traoré. Die maakte er iets later 3-0 van. Herrmann dikte aan tot 4-0 en een schot van Hazard week via Angeli af in doel. Eindstand: 5-0.

Villarreal opende al na zes minuten de score tegen FC Zürich. Cani was goed gevolgd en scoorde de 1-0 op aangeven van de doorgebroken Moreno. De bezoekers zochten de gelijkmaker en vonden die vlak voor rust. Chikhaoui hield drie man aan de praat en kreeg de bal bij Schönbachler. Die tikte aan de tweede paal de 1-1 binnen. Na rust nam Villarreal het heft in handen en dat resulteerde na een klein uur in de 2-1. Vietto tekende voor het doelpunt. Via Bruno Soriano en Dos Santos pakte Villarreal uiteindelijk een makkelijke 4-1 zege.

In de stand leidt Villarreal met zeven punten, Mönchengladbach heeft vijf punten. Limassol telt drie punten, FC Zürich één.

Groep B

Club Brugge - FC Kopenhagen 1-1

Torino - HJK Helsinki 2-0

Bij Torino stond Omar El Kaddouri in de basis, Jean-François Gillet zat op de bank. Torino was van bij de start de betere ploeg tegen Helsinki. Doelman Doblas pakte al na twee minuten een uitstekende poging van Martinez. Vives raakte na ruim een kwartier het doelhout. Na ruim een halfuur was het raak. Darmian met de perfecte voorzet en Molinaro scoorde de 1-0. Na de rust kwam Helsinki er toch eens uit. Lod kreeg de kans op de gelijkmaker, maar Padelli redde knap. Vlak voor het uur deelde Amauri de genadestoot uit met een krachtige knal: 2-0.

In de stand gaat Torino aan kop met zeven punten, Club Brugge heeft er vijf. FC Kopenhagen telt vier punten, Helsinki nul.

Groep C

Partizan Belgrado - Besiktas 0-4

Tottenham - Asteras Tripolis 5-1

Bij Tottenham stonden Jan Vertonghen en Moussa Dembélé in de basis, Nacer Chadli zat op de bank. De Spurs kwamen al snel op voorsprong. Harry Kane pakte uit met een stevige knal van buiten de zestien: 1-0. Na een halfuur stond het al 2-0. Deze keer stond Lamela aan het kanon. En hoe! Adebayor wurmde zich door een aantal verdedigers en Lamela pakte uit met een sublieme ‘rabona’. Na een uur was de match gespeeld. Opnieuw Lamela scoorde, deze keer met een mooie volley: 3-0. Kane zorgde nog voor een hattrick door in de 76e en 81e minuut te scoren. Barrales milderde vlak voor tijd nog tot 5-1. Tottenham eindigde de match wel met tien na rood voor doelman Lloris. Chadli viel een kwartier voor tijd in.

Besiktas had even weinig moeite met Partizan Belgrado. Veli Kavlak opende in de achttiende minuut de score voor Besiktas met een afstandsschot. Partizan kreeg wel enkele kansjes maar verzuimde om die af te maken. Op slag van rust zette Demba Ba de 0-2 op het bord na een knappe assist van Sahan. Na rust maakten de Turken het in twee minuten af. Eerst Özyakup en dan Töre zetten Beskitas op een 0-4 bonus.

Tripolis is zijn leidersplaats kwijt en blijft steken op vier punten. Tottenham en Besiktas leiden nu samen met vijf punten. Partizan heeft er één.

Groep D

RB Salzburg - Dinamo Zagreb 4-2

Celtic - Astra Giurgiu 2-1

Bij Salzburg werd het de avond van Alan. De Braziliaan tekende namelijk voor drie van de vier goals tegen Dinamo Zagreb. Alan opende na veertien minuten de score voor Salzburg, waar Massimo Bruno aan de aftrap stond. De Oostenrijkers domineerden en gingen met een 2-0 voorsprong de rust in. Opnieuw Alan stond aan het kanon. André Ramalho zorgde vlak na de pauze voor de 3-0 en in de 52e minuut scoorde Alan zijn derde van de avond: 4-0. Zagreb milderde in de laatste tien minuten nog tot 4-2 via Ademi en Henriquez.

Ook bij Celtic stond met Jason Denayer een Belg aan de aftrap. De Schotten hadden het merendeel van het balbezit tegen Astra, maar veel kansen kregen ze niet bij elkaar gevoetbald. Het was wachten tot een kwartier voor tijd alvorens Celtic de score kon openen. Scepovic kopte de 1-0 voorbij Lung. Enkele minuten later stond het al 2-0. Deze keer was het Johansen die de goal maakte. Astra sloeg echter meteen terug. Enache zorgde namelijk voor de 2-1. Celtic hield daarna stand, ondanks de Roemeense druk.

Celtic en Salzburg leiden de groep met zeven punten. Dinamo Zagreb telt drie punten, Astra heeft er nog geen.

Groep E

PSV - Panathinaikos 1-1

Estoril - Dinamo Moskou 1-2

PSV kreeg het puntenloze Panathinaikos over de vloer. De Eindhovenaren waren veruit de beste ploeg. Doelman Steele moest zijn beste vorm bovenhalen op een poging van Maher en Depay raakte het doelhout. De Grieken kregen exact één kans. Pranjic geraakte echter niet voorbij Pasveer. Op slag van rust scoorde Depay de verdiende 1-0. Luuk de Jong met de heerlijke assist, Depay omspeelde de doelman en scoorde. Toch pakte Panathinaikos nog een punt, het eerste in deze Europa League. Karelis werkte drie minuten voor tijd de 1-1 tegen de netten.

Dinamo Moskou moest lang zwoegen op het veld van Estoril. Het kwam enkele keren goed weg, maar nam na rust toch afstand van de Portugezen. Kokorin opende in de 52e minuut de score. Zijn schot raakte beide palen, alvorens in doel te verdwijnen. Estoril kreeg een kwartier voor tijd een penalty. Kléber liet de unieke kans echter liggen. Tien minuten voor affluiten verzekerde Zhirkov Dinamo de zege met een rake kopbal: 0-2. Estoril kwam nog op 1-2 via Tavares. Bij Dinamo speelde Vainqueur (ex-Standard) de hele match.

Dinamo Moskou leidt de groep met negen op negen. PSV telt vier punten, Estoril drie en Panathinaikos één.

Groep F

Inter - Saint-Etienne 0-0

Dnipro - Qarabag 0-1

Inter had het merendeel van het balbezit tegen Saint-Etienne maar kon dat voordeel niet omzetten in winst. Vooral Guarin was gevaarlijk bij de Italianen, maar doelman Rouffier stond goed te keepen. Saint-Etienne won echter bijna de match met een kans voor Tabanou. Carrizo was echter alert en dus bleef de 0-0 op het bord.

Qarabag blijft meedoen voor de kwalificatie. Op het veld van Dnipor lag de club uit Azerbeidzjan onder, maar een goal van Muarem in de 21e minuut schonk Qarabag een gevleide zege.

In de stand leidt Inter met zeven punten, voor Qarabag met vier. Saint-Etienne heeft drie punten, Dnipro is laatste met één punt.

Groep G

Standard - Sevilla 0-0

Rijeka - Feyenoord 3-1

Feyenoord lag op het veld van Rijeka lang verrassend onder. Doelman Vermeer moest enkele keren alert zijn, onder andere op enkele pogingen van Tomecak. De Rotterdammers hadden wel het merendeel van het balbezit, grote kansen kregen ze niet bij elkaar gevoetbald. Vlak na rust kreeg Manu een uitstekende kans voor Feyenoord, maar zijn poging miste het doelkader.

Na goed een uur kwam Rijeka op voorsprong. Kramaric scoorde zijn achttiende goal in negentien matchen na een lage voorzet van Leovac. Enkele minuten later stond het echter al 1-1. Toornstra klopte Vargic met een knappe vrije trap. In de 71e minuut was Kramaric daar opnieuw. De spits zette met zijn tweede goal van de avond Rijeka op een 2-1 voorsprong. Een kwartier voor tijd tekende Kramaric voor een hattrick. Hij zette vanaf de stip Rijeka op 3-1.

In de stand staat Feyenoord laatste met drie punten. Rijeka en Standard staan op vier punten, met Sevilla als leider met vijf punten.

Groep H

Krasnodar - Wolfsburg 2-4

Lille - Everton 0-0

Bij Everton moest Romelu Lukaku tevreden zijn met een plaats op de bank. Divock Origi stond bij Lille wel tussen de lijnen. De match ging van bij het fluitsignaal gelijk op. Gueye was het dichtst bij een goal, maar de poging van de Lille-middenvelder spatte uit elkaar tegen het doelhout. Bij Everton was Ross Barkley de gevaarlijkste man, maar doelman Enyeama moest voor rust weinig werk verrichten. Everton had het geluk dat doelman Howard in vorm was.

Hetzelfde spelbeeld na rust. Origi haalde een keer uit en Samuel Eto’o zag zijn poging gered. Op het uur viel Lukaku in en Everton kwam dreigen via McGeady en opnieuw Barkley. Gescoord werd er echter niet, maar alles bij elkaar was de 0-0 een goede weergave van het spelbeeld.

De Bruyne stond in de basis bij Wolfsburg, Junior Malanda zat op de bank. Krasnodar had al snel op voorsprong kunnen staan, maar Pereyra miste doel. Ook Laborde en Ari waren gevaarlijk voor de thuisploeg. Wolfsburg nam gaandeweg de controle over en werd vlak voor rust beloond. De Bruyne met de actie, doelman Dykan met de redding, maar via verdediger Granqvist verdween de bal in doel: 0-1.

Meteen na de pauze scoorde De Bruyne zelf. De Rode Duivel werd diep gestuurd, dribbelde de zestien in, kapte zijn man uit en schoof de bal in de korte hoek binnen. Knappe actie en 0-2 Wolfsburg. Granqvist zette in de 51e minuut zijn foutje recht door vanaf elfmeter de 1-2 te scoren, na een fout van Naldo. Luiz Gustavo ontnam de thuisfans na een goed uur echter alle hoop met de 1-3. De Braziliaan scoorde met een droge knal van net buiten de zestien. Tien minuten voor affluiten was De Bruyne daar opnieuw. Wederom een heerlijke actie en knal: 1-4. Wanderson maakte er nog 2-4 van en Benaglio redde nog knap op een poging van Petrov, maar verder kwam Krasnodar niet meer.

Door deze zege komt Wolfsburg voorlopig op vier punten in groep H. Krasnodar blijft steken op twee punten. Everton leidt de dans met vijf punten, Lille heeft er drie.

Groep I

Slovan Bratislava - Sparta Praag 0-3

YB Bern - Napoli 2-0

Dries Mertens stond aan de aftrap bij Napoli. De Italianen wilden het pleit meteen beslechten en trokken vol ten aanval. Zapata en Mertens testten al binnen het eerste kwartier de reflexen van Bern-doelman Mvogo. Ook Young Boys kreeg echter een goede kans, maar Hoarau kon zijn poging niet kadreren. Mertens was bedrijvig maar kon ook zijn tweede, derde en vierde kans niet afmaken. En dat alles voor rust! Na zeven minuten in de tweede helft sloeg Bern echter toe. Gevaarlijke man Hoarau tikte de onverdiende 1-0 voorbij Cabral. Napoli ging op zoek naar de gelijkmaker, maar onder andere Callejon kon niet scoren. In de extra tijd maakte Bertona het af voor Young Boys: 2-0.

De wedstrijd tussen Slovan Bratislava en Sparta Praag werd na een dikke 40 minuten stilgelegd nadat aanhangers van de bezoekers het veld bestormden (lees meer ). Na ruim een halfuur werd de match hervat, bij een 0-0 stand. Sparta Praag maakte er vanaf dan korte metten mee. Goals van Lafate, Konaté en Krejci schonken de Tsjechen een 0-3 zege in Slowakije.

Napoli ziet Young Boys Bern naast zich komen met zes punten. Ook Sparta Praag telt zes punten uit drie wedstrijden. Bratislava is troosteloos laatste met nul punten.

Groep J

Steaua Boekarest - Rio Ave 2-1

Aalborg - Dynamo Kiev 2-0

Aalborg kwam tegen Kiev al na elf minuten op een 1-0 voorsprong. KV Mechelen-huurling Thomas Enevoldson tekende voor het doelpunt met een knappe volley. Kiev ging meteen op zoek naar de 1-1. Yarmolenko raakte het doelhout en ook Lens geraakte niet voorbij doelman Larsen. Aalborg loerde op de counter en Bruhn dwong Rybka tot een save. Vlak voor rust werd het 2-0. Thomsen rondde een mooie aanval af aan de tweede paal. Na rust trok Kiev opnieuw ten aanval. Yarmolenko zette Larsen opnieuw aan het werk. Toch bleef ook Aalborg gevaarlijk. Bruhn en Helenius waren dichtbij een goal. In de extra tijd zorgde Thomsen met zijn tweede alsnog voor de 3-0.

Rio Ave kon nog geen punt pakken en scoren in deze Europa League. Dat tweede lukte de Portugezen in Boekarest wel. Del Valle scoorde vlak na rust voor Rio Ave. Spijtig genoeg had Steaua voor de pauze al twee keer gescoord. Rusescu tekende voor beide doelpunten, in de 17e en 45e minuut. Rio Ave had recht op een punt in deze gelijkopgaande wedstrijd, maar kon doelman Arlauskis geen tweede keer kloppen.

Drie ploegen tellen nu zes punten na drie wedstrijden in de groep: Aalborg, Dynamo Kiev en Steaua Boekarest. Rio Ave is laatste met nul punten.

Groep K

Dinamo Minsk - Guingamp 0-0

PAOK - Fiorentina 0-1

Dinamo Minsk en Guingamp zorgden voor een evenwichtige partij in Wit-Rusland. Minsk had het meeste balbezit (57%) en kreeg goede kansen via Adamovic en Stasevic. Guingamp kon dreigen via Alioui en Yatabaré. Geen van beide teams kon echter de weg naar de netten vinden en de match eindigde dus op 0-0.

Ook tussen PAOK en Fiorentina vielen er weinig grote kansen op te merken. Gelukkig was er Juan Vargas. Die maakte enkele minuten voor het rustsignaal de winnende 0-1 voor de Italiaanse bezoekers. Glykos redde de eerste poging van Vargas, maar in de rebound was het wel raak.

In de stand leidt Fiorentina met negen op negen. Guingamp is tweede met vier punten. PAOK telt er drie, Minsk één.