© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Essen wil overpopulatie aan zwerfkatten aanpakken, maar op een diervriendelijke manier

Essen kampt met een overpopulatie aan zwerfkatten. Het gemeentebestuur werkt daarom een beleid uit om op een diervriendelijke en duurzame manier het probleem aan te pakken.

Margo Tilborghs

Om de overbevolking van zwerfkatten tegen te gaan, wil het gemeentebestuur, in samenwerking et vrijwilliger Lutje en dierenasiel Canina, de dieren vangen en castreren of steriliseren. Want de grootste slachtoffers van die overbevolking zijn in de eerste plaats de dieren zelf.

Heel vaak zijn zwerfkatten kleine poesjes uit een nest van een huiskat die ergens gedropt zijn en die weten te overleven in de natuur. De poesjes planten zich erg snel voort. In 16 maanden tijd kan één kattenkoppel 36 nakomelingen voortbrengen. Zo veroorzaken ze al snel hinder en overlast. In de paringstijd maken ze veel lawaai, gaan ze vaak tussen ons huishoudelijk afval op zoek naar voedsel en laten ze overal uitwerpselen achter.

Vangen en terugzetten

Vrijwilligster Lutje brengt voor de gemeente de katten naar een dierenarts zodat ze daar gesteriliseerd of gecastreerd kunnen worden. Zodra iemand een zwerfkat meldt aan de gemeente, komt Lutje met een kattenvangbak, brengt ze de dieren naar de dierenarts en vangt ze de kat thuis op tot die hersteld is. Daarna wordt de kat op dezelfde plek teruggezet. De poes krijgt een knipje in het rechteroor zodat ze herkenbaar is als behandelde kat.

“Het probleem in Essen is echt wel groot”, zegt Lutje. “Deze zomer hebben we al 200 kittens gevonden. We vragen aan eigenaars van katten om hun huisdieren te laten steriliseren of castreren én te chippen. Wie niet van plan is om te kweken met het huisdier, laat het best onvruchtbaar maken. Zo zullen ze niet paren met zwerfkatten en krijgen we de populatie beter onder controle.”

Oude dag slijten

Ook dierenasiel Canina heeft dit jaar al heel wat kittens binnengekregen. “Ze worden allemaal opgevangen in gastgezinnen”, zeggen Patricia Meyvis en Monique Dries. “Zo krijgen ze de kans om te socialiseren. De diertjes worden op kosten van de gemeente Essen gesteriliseerd en gecastreerd in dierenartsenpraktijk Noord in Wildert. Grote katten worden hier wel opgevangen. We geven ze alle aandacht en liefde die ze nodig hebben en laten geen enkel dier inslapen. Dieren die geen nieuw gezin vinden, mogen hier hun oude dag slijten.”

Tom Van Hoof en Wendy Van Achtmaal kwamen alvast even kennismaken met de poes Liesje. “We houden van dieren en willen graag een verlaten kat een nieuwe thuis geven. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen wanneer ze een dier in huis nemen. Laten chippen, castreren of steriliseren wanneer ze geen nestje willen, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen.”

Op 27 augustus kunt u vanaf 12u een bezoek brengen aan de open dag bij dierenasiel Canina en kennismaken met honden en katten.

www.dierenasielcanina.be, ­milieu@essen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER