‘Er zijn plaatsen genoeg in de psychiatrie’

© BELGA

Er is voldoende plaats in de psychiatrie, maar soms komen de verkeerde mensen op de verkeerde plaats terecht. Dat is de reactie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een vonnis van een jeugdrechter die een 16-jarig meisje heeft doorverwezen naar een psychiatrisch centrum voor volwassenen, omdat er in een jeugdinstelling voorlopig geen plaats voor haar is.

aro

Het meisje, een puber van zestien maar emotioneel een kind, zit momenteel in een gesloten afdeling van een psychiatrisch centrum in Zoersel, tussen volwassenen. Ze is er een week geleden gedwongen opgenomen, omdat ze nergens in de kinder- en jeugdpsychiatrie terecht kon.

De Block gaf donderdag in de Kamer toe dat er wel degelijk een probleem is. Maar dat is niet het gebrek aan plaats in de psychiatrie, want die is er wel degelijk voldoende, meent ze. Het echte probleem zit hem volgens de minister in het feit dat soms de verkeerde mensen op de verkeerde plaats terechtkomen.

‘In het regeerakkoord is opgenomen dat er nog veel moet gebeuren in de geestelijke gezondheidszorg, in overleg met de gemeenschappen’, klonk het. ‘We zien nu vaak dat de juiste mensen niet op de juiste plaatsen zitten, hoewel men zegt dat er plaatsen genoeg zijn. Daarom hebben wij nu coördinatoren aangesteld om ervoor te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. We moeten echt een goede inventaris hebben van de noden, van hoeveel plaatsen er van elk moeten zijn, en van hoe de doorverwijzing moet gebeuren.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen